Плащали сме китайски респиратори на тройни цени, маските не били медицински

Зам.-министър Димитър Петров с обвинения срещу Кирил Ананиев и Жени Начева

09.07.2021 | 12:04 Редактор: Тодор Петров

Здравното министерство е купувало респиратори от Китай на завишени цени. Бившият здравен и финансов министър Кирил Ананиев и бившият зам.-здравен министър Жени Начева са провели поръчките за лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин в нарушение на всякакви нормативни актове, еднолично и за един ден. Това заяви на брифинг служебният зам.-министър Димитър Петров.

"Китайските респиратори са купувани на двойна-тройна цена. При това са дошли неокомплектовани. Маските са били раздадени на болниците, а не са били медицински. Изобщо не мисля, че Кирил Ананиев и Жени Начева са най-компетентните медицински лица, за да решават какво да се купува в онзи момент", уточни Петров.

Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени, стана ясно още от думите му.

"Самият факт че само двама души са знаели какво се прави - говори, че има съмнения защо е правено. Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми", смята Петров.

Зам.-министърът обясни още, че е купен хидроксихлорохин в много големи количества, при положение, че в момента е имало дарения, които не са потърсени от министерството след това.

В четвъртък Министерство на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на "Бул Био-НЦЗПБ".

Според бившия директор на държавното дружество "Бул Био" през 2018 г., в качеството си на зам.-министър на здравеопазването Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв.

Днес Димитър Петров каза, че като награда Ананиев се е върнал в Министерството на финансите, а Начева е назначена за директор на дирекция в МФ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК