МЗ заподозря "Борисов 3" в корупция заради скандално неизгодни договори

Здравният зам.-министър съобщи, че докладът от проверката ще бъде изпратен на прокуратура

24.06.2021 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Министерството на здравеопазването дава на прокуратурата доставките на лични предпазни средства, респиратори и лекарства за Ковид-19, закупени от Kитай в началото на епидемията у нас

Договорът с Китай беше одобрен на 27 март миналата година на заседание на Министерския съвет. За него се похвали тогавашният премиер Бойко Борисов в специален пост във Facebook. Договорът е за доставка на близо 1,2 млн. броя предпазни маски за почти 1,5 млн. евро и 50 респиратора за още 1, млн. лв. Така стойността на една маска излиза 1,20 евро, а на един респиратор - 30 000 евро. 

Според новото управление на здравното министерство договорите се оказват неизгодни, без гаранции и неустойки и несъгласувани. Решенията са взимани еднолично от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. А данни откъде са идвали офертите няма, заяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров. 

"Те са сключвани основно март и началото на април и касаят доставките на първите 50 респиратора. Процедури с Китай и Турция за лични предпазни средства и доставки на хидроксихлорохин. Договорите не съдържат клаузи за неустойки, сроковете за доставка не са изпълнени при всички договори, забавени са. Ние смятаме, че това е предпоставка за някакви корупционни действия", заяви здравният зам.-министър.

Респиратори са закупувани на двойно и тройно по-високи цени от пазарните и са пристигали в България с голямо закъснение. 

"На първо око при респираторите много ясно се вижда цена от 60 хил. лв. купени, докато след това са доставени фирмени европйекси респиратори на цени между 20-30 хил.", посочи Димитър Петров.

А въпреки големите количества дарения на хидроксихлорохин, България е поръчала на Китай 171 хил. броя от медикамента за около 600 хил. долара. 

"Този хидроксихлорохин се намира в момента в "БулБио", РЗИ, болници в много големи количества неизпозлван, поне 2/3 не е използван. Голяма част вероятно ще останат неупотребени и ще бъдат бракувани", смята здравният зам.-министър

Той съобщи, че докладът от проверката ще бъде изпратен на прокуратура. Проверките на здравното министерство продължават и за закупените с европейски средства лични предпазни средства. 

Bulgaria ON AIR се опита да се свърже с бившия заместник-министър Жени Начева, но безуспешно.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК