МЗ даде на КПКОНПИ документи по сигнал за изнудване на "Бул Био-НЦЗПБ"

Бившият зам.-министър Жени Начева оказала натиск за договор с адвокатско дружество

08.07.2021 | 18:14 Редактор: Елеонора Танева
МЗ даде на КПКОНПИ документи по сигнал за изнудване на

Министерството на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на "Бул Био-НЦЗПБ", информират от пресцентъра на МЗ.

Според бившия директор на държавното дружество "Бул Био" през 2018  г., в качеството си на зам.-министър на здравеопазването, Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро. Към този момент "Бул Био“ е имало сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв.

Оригиналът на въпросния договор и регистърът на договорите в „Бул Био-НЦЗПБ“ обаче липсват, което означава, че никой в дружеството не е наясно дали в даден момент няма да се появят нови задължения към въпросната фирма.

Това допълва списъка с констатираните до момента нарушения в МЗ, свързани с начина на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин - с едноличното решение на бившия зам.-министър Жени Начева.

Докладът от тази проверка е изпратен до Прокуратурата и МВР с предложение да се направи проверка дали има данни за извършено престъпление и дали са налице основания за започване на наказателно преследване. Отделно от това, информацията и документите по казуса са предоставени и на ГДБОП по искане на главната дирекция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК