Доклад на НЦОЗА: Здравната ни система се е провалила в справянето с пандемията

МЗ ще представи план за противодействие на следваща вълна от Ковид-19

01.07.2021 | 13:52 Редактор: Тодор Петров
Доклад на НЦОЗА: Здравната ни система се е провалила в справянето с пандемията

Здравната система не се е справила добре по време на пандемията. Това показва анализ, разпореден от здравния министър Стойчо Кацаров. 

Според доклад на Националния център по обществено здраве и анализи, всеки трети приет в болница през последната година е бил с Ковид-19. 

В периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г. в България са починали над 166 хиляди души. 78% от тях са на възраст между 60 и 89 години - това е рисковата група, която е пострадала най-много. 

"И преди този доклад лошото управление на кризата и лошото състояние на здравната система бяха очевидни", заяви здравният министър.

Министерството на здравеопазването ще представи цялостен план за противодействие на следваща вълна от Ковид-19. 

"Планът ще включва както инвестиции в системата, индикатори кога и при какви показатели какви противоепидемични мерки се въвеждат, така и насоки за работата и взаимодействието на спешната медицинска помощ, извънболнична и болничната помощ. Под внимание ще бъдат взети и заключенията от анализа на НЦОЗА. Целта ни е допуснатите грешки при управлението на кризата, коствали живота на 166 хил. души, да не се повтарят. Това е смисълът", категоричен е д-р Стойчо Кацаров.

България е на едно от челните места по смъртност в Европа и в света. Това коментира директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков. Смъртността от Ковид-19 е 123,4% на 100 000 души.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК