Проф. Христова: Няма да минете метър - или ще се ваксинирате, или ще се разболеете

Хората ще узреят за идеята какво благо е ваксината, заяви тя

03.06.2021 | 21:40 Редактор: Юлия Христова

Може ли коронавирусът да надхитри ваксините? 

Коронавирусът ще опита да надхитри ваксините и вървим към това. Трудно е, защото и той мутира от единия край, но е по-бавен от нашите възможности. Това каза за "Денят ON AIR" зам.-​директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ темпът на ваксинация у нас е невиждан в сравнение с всякакви други ваксинации.

"Тези проценти, които отчитаме, за нас са високи и все повече хора ще узряват за идеята какво благо е ваксината. Няма алтернатива - човек или ще се разболее, или ще се ваксинира. Няма да се мине метър", подчерта тя. 

Според нея не може да се определи коя мутация е най-тежка.

"Има мутации, които по-тежко протичат и по-бързо се задълбочава това протичане. Още е рано да се прогнозира за четвърта вълна на заразата, тя обаче ще е неизбежна. Това няма да е край. Голяма част от хората ще са ваксинирани или преболедували. Много по-често повторните заболявания протичат по-леко, защото хората има остатъчен имунитет, това е свързано точно с имунитета на конкретния човек", заяви проф. Христова за Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно още, че Ковид-19 е заболяване, което засяга целия организъм.

"Истината е, че ваксинирането се понася леко и безпроблемно. Дори да има някаква реакция, тя е нищо в сравнение с протичането на болестта. Всеки има право на решения и от това зависи здравето му и здравето на околните. Различните ваксини дават между 75 и 95% ефикасност и това е много висок процент спрямо по-старите ваксини", обясни зам.-​директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
3 rate up comment rate down comment 1
Владето
преди 2 години
Много се смях с тия хуморески даже самата женичка не си вярва какви ги плещи :) Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
2
5 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 2 години
те са мн такива у БГ "ЕКСПЕРТИ " "професори " и всезнайквоци по всичко ! майката си трака ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 1
Илиев
преди 2 години
По кротко,"професор" Ива! Думи като или,или,не пасват на специалист,независимо в кое направление се труди. Да не дава Господ да съм ти е пациент! Сигнализирай за неуместен коментар