Нова схема за изборна измама: Фалшиви заявления без ТЕЛК за подвижните секции

Според полицията бройката е два пъти повече от вота през април

07.07.2021 | 18:34 Редактор: Искра Ангелова

Полицията в Хасково разследва нова схема на купуване на гласове. Започнала е проверка в общините Минерални бани и Стамболово. Там са подадени 798 заявления за гласуване с подвижни избирателни секции. 

Според полицията бройката е два пъти повече от вота през април, а голяма част от хората не били трудноподвижни.

В хода на проверката полицаите установили, че една част от хората, подали заявления, не са трудно подвижни, а са с диагноза хипертония или диабет. Друга част пък към момента на подаване на заявленията изобщо не са били в страната.

"Част от лицата се намират извън страната и няма как да подадат заявление за гласуване в подвижна секция. Други пък с медицински бележки без ТЕЛК, които могат да си гласуват нормално в секция. Това е и в Стамболово, и в Минерални бани", каза гл. комисар Венцислав Кирчев.

В община Минерални бани подадените заявления са 395, с 56 повече от изборите през април. Образуваните подвижни секции тук са 6 на брой. Според кмета Мюмюн Искендер, мобилните урни са в полза на хората и вотът в тях не може да бъде подменен.

"Ако изходим от Конституцията на Република България, нашата задача с полицията е да осигурим достъп на всеки един избирател да гласува или да му организираме подвижна секция, а не да ходим да ги притесняваме хората и да пречим на изборния процес. Този репресивен период остана назад във времето, преди 1989 година", коментира Мюмюн Искендер.

Караманци е най-голямото село в община Минерални бани. Тук по списък има близо 1 300 избиратели. На изборите в неделя те ще гласуват с машини в две секции.

По думите на кмета Мюрен Ибрям в селото подадените заявления за гласуване с подвижна избирателна секция са 115 на брой, а хората с двигателни проблеми били много повече. Те обаче нямали решение на ТЕЛК и затова не можели да се възползват от услугата. Затова в деня на вота щели да отидат с придружители до урните.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК