В Хасково и Пловдив задържаха 4-ма за търговия с гласове в полза на ГЕРБ

"Намерени са списъци с 28 000 избиратели", посочи министър Рашков

05.07.2021 | 13:32 Редактор: Жаклина Иванова

Нови разкрития за купен вот. При операция на разследващите са задържани общо четирима души в Хасково и Пловдив. По данни на Министерството на вътрешните работи всички те са търгували гласове в полза на ГЕРБ.

От прокуратурата обявиха, че към днешна дата оттам наблюдават 20 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес. 

Акцията в Хасково започва още в 8:00 часа сутринта в неделя.

"В имуществото на лица, свързани с ГЕРБ, в Хасковско, са намерени списъци с 28 000 избиратели. По първоначални данни те са ползвани в предходните избори на 4 април и е подготвено тяхното използване и за изборите, които сега предстоят в неделя", заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Установени са 3 лица – двама братя и син на единия, т.е трима мъже с роднинска връзка, при които при следващо претърсване и изземване в домовете на техните родители са установени списъци с 28 000 лица на различни адреси. Тези хора работят в дезинфекция "Свиленград", каза директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Станимир Станев.

При същата акция са разкрити документи, укривани от фискалните органи по т.нар. "Златен гьол“ на граничен пункт "Капитан Андреево". Иззети са телефони и компютри от претърсените адреси. Образувано е досъдебно производство. Отново в Хасковско са установени и голям брой медицински удостоверения за ТЕЛК за избиратели, които да гласуват чрез подвижни секции.

"Решенията са примерно високо кръвно, диабет - нещо, което не прави трудноподвижно лицето. Говорим за доста над 600 души, които впоследствие няма да гласуват на машини, а на хартиени бюлетини", коментира още Станев.

Задържания има и при паралелна акция в Пловдив.

"Пловдивският случай е подобен. Пак претърсване и изземане на един един адрес. Пак хора, които са се занимавали с подобни действия. Има задържано лице за 24 часа, впоследствие двама още", добави директорът на ГДНП.

Разкритията идват навръх празника на МВР, което днес навърши 142 години. В навечерието на честванията бившият премиер Бойко Борисов призова полицаите да не се поддават на опитите "да ги върнат към милиционерщината".

"В отговор на обидното поведение и изказ на бившия министър-председател, който нарича полицейските действия милиционерски действия, казах, че по първоначални данни това са избиратели за политическа партия ГЕРБ", посочи Рашков.

На празника на служителите на реда присъстваха и бивши министри на вътрешните работи. Сред тях бяха и тримата министри от предишния кабинет на ГЕРБ. Те отказаха да коментират акциите на служебния кабинет.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК