Анна Стойкова: Столицата произвежда 40% от БВП, а парите от Плана за нас са под 5%

Хората от периферията имат нужда от качествена вода и канализация, посочи тя

06.07.2021 | 21:05 Редактор: Десислава Атанасова

Как ще бъдат орязани парите за София в Плана за възстановяване? 

Не звучи добре столицата да се противопоставя на други градове. Има причини, които не са истина. Една от тях е, че има концентрация на средства в столицата. Да припомним обаче, че столицата произвежда 40% от БВП на страната. От друга страна - в Плана за цялата страна са заложени 12 млрд., а за София са под 5%. Другото - тезата, че Столичната община няма стабилна политика за съфинансиране. За столичното метро София в подготвила 400 млн. за съфинансиране. Ако получим 360 млн. от Плана, ние сме готови. За ВиК проектите, ако получим 200 млн. за 4 селища, ще съфинансираме с 42 млн. Винаги, когато има еврофинансиране, има и съфинансиране. Това заяви в "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ-СДС Анна Стойкова. 

И подчерта, че застават зад хората и проектите, които те очакват от доста време. 

"Смятаме, че хората от периферията имат нужда от качествена вода и канализация. Ние акцентирахме на факта, че кохезионните фондове са различи от Плана, но всъщност, в рамките на Столичната община, тези проекти за периферните зони, са всъщност една кохезионна политика. Проектите са ВиК инфраструктура, канализация, локални пречиствателни станции във Волуяк, Кремиковци, Панчарево-Кокаляне, те са с близо 27 хил. жители. А в Плана участваха първоначално 17 агломерации", обясни Стойкова. 

Тя изрази надежда, че ще има разумно отношение към проектите на София.

"Силно се надавам да се съобразят с жалбата и протестите на хората. Те очакват тези проекти. Не съм разбрала дали се готви друг протест, но ако разберем, ние ще ги подкрепим. Това са проекти, за които е говорено, а изведнъж служебният кабинет реши да отреже парите за София", каза тя. 

Стойкова коментира и темата, поставена от служебното правителство, София да бъде отделен регион.

"До този момент ние сме в югозападен регион, но това трябва да стане след дебат. В последните години София се превърна в модерен град за младите хора, което означава, че са положени усилия и тези усилия показват резултати. Столицата ни е стабилна и може би е дошло време за това, но трябва дебат", отбеляза общинският съветник. 

Анна Стойкова взе отношение и по проблема с детските градини и недостига на места в тях. 

"Направено е много през последните години -  15 сгради са построени, промени се и устройственият план специално заради това. В крайна сметка ние получихме много тежко наследство, в същото време хора идват в столицата с малки деца. Работата на Столичната община е постоянна", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Попов
преди 2 години
През последните 10 години благодарение на Бойко над София се изля златен дъжд. Съсипаха държавата, за да данат на София. Всеки икономист знае, че тези 40% от БВП не са верни, защото в България дори изчисленията са в полза на София. Но - има голямо но, така наречените "нови" са пълен *** и този народ трябва да е ненормален да им даде власт в ръцете. Няма нищо ново, това са изгонени бивший които сискат да лапат колкото може повече Сигнализирай за неуместен коментар