Пеканов vs. Фандъкова: Трябва ли да бъдат "орязани" парите за София?

Проекти като разширяването на метрото могат да бъдат спрени, алармира кметът на Столичната община

30.06.2021 | 19:01 Редактор: Здравко Черкезов

Отново напрежение между столичния кмет Йорданка Фандъкова и вицепремиера по европейските въпроси Атанас Пеканов. След като преди няколко дни Пеканов обяви, че голяма част от парите в Плана за устойчивост и развитие са концентрирани в София, Фандъкова отговори, че столицата осигурява 40% от приходите в хазната. Тя допълни и, че ако парите бъдат "орязани" - проекти като разширяването на метрото могат да бъдат спрени.

В половината проекти включени в Националния план за възстановяване и устойчивост са настъпили промени, това обяви вицепремиерът по европейските въпроси. Промяна ще има и за парите на София, които ще бъдат намалени, за да няма концентрация. 

Кметът на столицата – Йорданка Фандъкова, реагира остро. 

Позиция на Йорданка Фандъкова, кмет на София: (...)зад тези "5% концентрация", стоят над 1,5 млн. граждани, които изпращат в държавната хазна 40% от данъчните приходи, които държавата събира. На фона на тази "концентрация" трябва да отчетем и фактът, че Столична община от години не получава т.нар. изравнителна субсидия – процент от данъците, които да се връщат от държавата в общинския бюджет

Според Пеканов обаче парите трябва да бъдат насочени към бедните региони. 

"Може би с годините малко не успяхме да се адаптираме на факта, че България има 5 региона, които са сред 6-те най-бедни региона в Европа, София не е един от тях", изтъкна вицепремиерът Пеканов.

Позиция на Йорданка Фандъкова, кмет на София: (...)Да, София вече е икономически силен град и някои от нашите проекти, като този за метрото, не могат да получават пари от кохезионните фондове, те остават насочени напълно към по-бедните региони. Именно разширяването на метрото е един от проектите, който се очаква да получи финансиране чрез Плана. (...)София не моли за милостиня с това, че настоявам метрото да бъде включено в Плана с финансиране от 360 млн. лв. София има пълна готовност да започне строителството още тази есен и да осигури над 50% съфинансиране. Това като "малък" щрих са 400 млн. лв. собствено финансиране от общината, с което отговаряме на твърденията, че София не финансира проектите си и няма собствена финансова политика.

"Не е хубаво да концентрираме огромна част от ресурсите в София, защото градът сам по себе си се развива, той отчасти трябва да развива и устойчиво да финансира инфраструктура и други", обясни от своя страна Пеканов.

Според Информационната система за управление и наблюдение на евросредствата - от влизането ни в Европейския съюз Столичната община е получила над 4 млрд. лв. по европрограмите, в класацията втори е Пловдив с под 1 млрд. лв. за същия период.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Новите не стават за нищо и трябва за бъдат изринати на 11 юли, но в този случай зализаният младеж е прав. София получаваше некоректно много повече спрямо останалите дори големи гладове. И така измамно стана развит град, но не е. Като през комунизма - пълним града за да гоним население, а съсипваме държавата. Сигнализирай за неуместен коментар