Атанас Пеканов: Целта ми е до края на юли да предадем Плана в Брюксел

Страната ни е относително неподготвена с проекти за ресурс от 12 млрд лв

13.06.2021 | 11:06 Редактор: Юлия Христова

"Важното е тази година да дойдат средствата по Плана за възстановяване и аз съм уверен, че тази година Планът за възстановяване ще бъде предаден в Брюксел. Моята цел е Планът да бъде предаден в Брюксел по време на нашия служебен кабинет, но дори и да не е предаден по време на нашия кабинет, 13% финансиране ще дойдат в България в момента, в който планът е одобрен. Тоест, може да има разлика в месеци, ако в следващите седмици някои от плановете на тези 23 страни (б.р. които се предали плановете си) бъде одобрен, те ще започнат да реализират техните проекти и ще получат 13% финансиране, а ние ще ги получим в момента, в който планът ни бъде внесен и одобрен," заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Ние се надяваме до края на юли да сме свършили с нашите корекции по отношение по Плана и да сме готови да го предадем," допълни той.

Приоритетите, които Пеканов очерта са " в сферата на образованието и науката, икономиката, отчасти здравеопазването". "И тук вече имаме от една страна доста получени корекции, от друга страна текат и нови проекти. В сферата на образованието имаме вече нови проекти, имаме вече заложени в сегашния план STEM центрове, как тях да ги използваме по-добре, да обучим и учителите как да ги използват, нещо, което липсва. Тоест, не само да заложим инфраструктурата за децата да се изучават, а да сме сигурни, че тя ще бъде използвана по най-добрия начин, като помогнем и на учителите да я използват.  В сферата на здравеопазването също текат промени. Моят колега, здравният министър, е казвал много пъти, че той смята, че не толкова инфраструктурата на болницата трябва да се променя, колкото тяхната апаратура, защото тя е много по-важна за спасяването на хората и за подобряването на нашето здравеопазване. От друга страна, санирането като цяло е важен приоритет и на Европейската комисия. В тази вълна, която е за реновирането на сградите, това е важен елемент, но по отношение на здравеопазването ние виждаме, че има друг приоритет, който е за обновяване на апаратурата," заяви Пеканов.

За санирането на болниците се правят корекции как парите да бъдат използвани по-целесъобразно, коментира той в разговор с водещата Милена Милотинова. "Искаме да има механизми, по които да гарантираме, че няма да има съмнения. Тоест, ще се гарантира, че по най-добрия начин се прави това така наречено саниране," коментира Пеканов.

"В здравеопазването е много важно, че търсим да разширим регионалния обхват. Искаме да подобрим здравната ситуация в страната, не само в големите градове. Искаме например да може да се достига до труднодостъпни места. Там има проект, който в момента развиваме, за това спешната помощ да може бързо да реагира, дори на труднодостъпни места. Става дума за медицински хеликоптери, които бързо могат да стигат до тези места. Ние сме единствената страна (б.р. - в ЕС), която ги няма. И затова това е проект, който аз лично смятам, че трябва да бъде приоритетен," заяви Пеканов.

"Държавата е относително неподготвена сега да дойде един свеж ресурс от 12 млрд лв," коментира вицепремиерът по управление на европейските средства.

"Това не е обвинение към едно или друго правителство, към един човек или една администрация. Когато цялостната визия за държавата е, че тя не трябва много да се меси, става проблематично когато тя трябва да се намеси. А когато се случи голяма криза остава само държавата да ни спаси от ситуация на несигурност, и ако с години сме казвали, че тя не може да го направи, в момента, в който така или иначе трябва да го направи, тя няма капацитета да го направи, какъвто е случаят и сега," казва Пеканов и обяснява: "Голяма част от проектите в Плана имат дълъг период на реализация. Те не са готови да се случат много бързо, защото тепърва трябва да започне тяхното мислене проектиране и случване. В други страни, струва ми се, че това планиране какво може да направи държавата, го има, има готови проекти, които утре да започнат и да се случат бързо, а тук понеже с години малко сме неглижирали ролята на институциите, тази подготовка я няма," коментира вицепремиерът пред Милена Милотинова.

Сега през лятото икономиката ще тръгне нагоре, надяваме се на нормализация, трябва да сме доста доволни от тенденциите в цяла Европа по отношение на пандемията. Тоест, нормализация на икономическия и социален живот, хората имат нужда да се виждат, да се забавляват, всичко това, което цяла зима ни липсваше. В този смисъл, лятото е моментът, в който така или иначе възстановяването ще се случи. Проблемът ще дойде през есента, когато не знаем какво ще се случва, има огромна несигурност, съответно и бизнесът е несигурен. Тогава реално ще са най-важни европейските средства, за да дадат този тласък на икономиката", категоричен е той.

А според него сблъсъкът между министъра на финансите и мениджмънта на банката е притеснителна тенденция, тъй като е добре двете страни да стигнат до консенсус.

"Част от ръководството на банката първоначално нямаше желание да влезе в диалог с министъра и да коментират тази тема. Институциите, няма значение дали става въпрос за ръководството на отделните министерства, или за държавната администрация", каза още Атанас Пеканов.

Вижте цялото интервю във видеото.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Аз бях останала с впечатлението, че са го предали вече. Сигнализирай за неуместен коментар