Две от три абонатни станции на "Топлофикация" са с изтекъл срок на годност

Издадени са 90 акта и 90 наказателни постановления на дружеството

05.07.2021 | 18:55 Редактор: Елеонора Танева

Голяма част от измервателните уреди в абонатните станции на "Топлофикация" в София са с изтекъл срок на годност. Това е установила проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Дружеството има 17 000 абонатни станции, 130 от тях са проверени.

Павел Миланов живее в "Люлин" 7. Той е домоуправител на входа и има ключ за абонатната станция, която е собственост на  "Топлофикация"-София.

"Ако главният топломер е неизправен ще го платим ние. Аз гледам да не се влиза в абонатната станция от външни лица; как си я поддържа Топлофикация, си е тяхна работа", каза домоуправителят.

Много от абонатните станции не са в добро състояние, твърди инж. Георги Христов, който от години се занимава с проблемите на хората с "Топлофикация".

"Не само в София, но и в Пловдив има много измервателни уреди, които са зарязани, не са минали през проверки, не се поддържат добре", уточни инж. Христов 

Именно заради жалби на потребители, за това дали измервателните уреди в абонатните станции дават реални показания, омбудсманът Диана Ковачева е сезирала Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор с искане за проверка. 

"Проблемът за потребителите е, че отчетеното количество енергия е отчетено от абонатната станция, не реално потребеното", обясни Ковачева. 

А проверката открива нарушения в 2/3 от инспектираните уреди. 

"Извършихме проверки в 130 абонатни станции. Установи се, че 80 топломера и 17 водомера се използват от дружеството без извършена проверка", коментира Георги Десев от Метрологичен надзор - "Западна България" ДАМНТ. 

В следствие на установените несъответствия на "Топлофикация" София са съставени 90 акта за административни нарушения и 90 наказателни постановления. От дружеството заявиха за Bulgaria ON AIR, че разполагат с над 17 000 абонатни станции. Те  следят дали използваните топломери и водомери съответстват на метрологичните и технически характеристики. От дружеството твърдят още, че уредите се предоставят по график на акредитирана лаборатория за проверка. Тези, които подлежат на подмяна се сменят.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК