Столичани и търновци ще усетят най-болезнено поскъпването на тока и парното

Според експерти причината е възвръщането на темповете на икономиката след пандемията

01.07.2021 | 17:48 Редактор: Десислава Атанасова

По-високи цени на тока, парното и топлата вода от днес, обяви Комисията за енергийно и водно регулиране. Токът средно поскъпва с 4,4 процента. Най-много ще плащат клиентите на ЧЕЗ - 5,57 на сто повече.

Очаквано потребителите не са доволни от поредното поскъпване, а най-голяма разлика в цените ще има в София.

Мартин работи на един от столичните пазари и признава, че парите му отиват основно за покриване на сметки.

"Съобразено със заплатите в България и стандартите за живот в България, разбира се, че не е редно. Как може да се вдигат цените на всичко, а стандартът да пада постоянно?! Всяка изминала година българинът става все по-беден. Правиш си сметката на стотинката, работиш като вол за нищо". споделя Мартин.

Причините за повишението на цените са две. Поскъпването на природния газ в световен мащаб, както и многократното увеличение на цените на въглеродните емисии. Цените на газта се определят всеки месец, а на тока и парното се определят веднъж в годината.

"Виждаме, че цените на електрическа енергия въпреки това, че на свободен пазар тези цени се покачиха от април с над 30%, но за регулиран пазар се направи всичко възможно те да запазят умерени равнища на повишение до 5% не повече", поясни Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

"Тъй като първо идва либерализацията на енергетиката за домакинствата, когато ще трябва да се съревновават отделни фирми чий клиент да станем ние. В цялостната цена на електричеството една немалка част ще бъдат маркетингови разходи, тоест това без което можем", коментира икономическият съветник от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. 

Според експерти причината за достигането на най-високата цена на газа за последните 2 години е възвръщането на темповете на икономиката след пандемията. Различното повишение на цените в различните градове зависи от топлофикационните дружества. 

"Всяка една топлофикация на практика, с различни съоръжения, произвежда електрическата и топлинната енергия, има различен брой служители, абонати", подчерта енергетикът инж. Кремен Георгиев. 

Всички ще усетят поскъпването, а тези, които се отопляват на електричество, ще го усетят най-тежко, казват още специалистите.

Вижте повече в репортажа на Аления Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК