Асен Василев към ГЕРБ: Целенасочена лъжа е, че корпоративният данък се вдига

"Ние си оставаме на 10% данък, както винаги сме си били", посочи служебният финансов министър

05.07.2021 | 17:17 Редактор: Десислава Атанасова
Асен Василев към ГЕРБ: Целенасочена лъжа е, че корпоративният данък се вдига

Това са пълни глупости, целенасочени лъжи. Това заяви министърът на финансите Асен Василев за твърдението, че данък печалба ще бъде вдигнат многократно. 

"Ние си оставаме на 10% данък, както винаги сме си били", посочи служебният финансов министър.

Поводът за неговия коментар е пресконференция на ГЕРБ, на която заявяват, че служебното правителство възнамерява да повиши корпоративния данък с минимум 50%. 

Василев припомни, че миналата седмица България е одобрила позицията си по един продължителен процес свързан с приемането на глобален данък. Това е инициатива идваща от Г-7. Тя е подкрепена от общо 130 държави, от 139 участвали в този процес, като от Европа единствената против е била Естония заради сложната си данъчна система.

Финансовият министър поясни, че тя засяга големи международни компании с обороти от над 750 милиона евро, а в България такива са само 10. Повечето от тях са големи търговски вериги.

"Няма български компании, които да попадат в този обхват“, категоричен е Василев, цитиран от БГНЕС.

Василев заяви, че не очаква приемането на единната валута да доведе до по-висока инфлация. Такава се е наблюдавала в някои държави след въвеждането му, но при тях инфлацията е била потисната преди. България не спада към тях, защото при нас имаме валутен борд.

Служебният финансов министър уточни, че в продължение на 12 месеца цените у нас ще бъдат в двете валути, за да могат гражданите да се ориентират и да видят, че няма поскъпване на дадена стока.

"Ако прах за пране е струвал 5 лева, той пак ще струва толкова, но в евро. Това ще бъде отразено в тези две цени“, поясни Василев.

И допълни: "Не е във функцията на служебен финансов министър да определя дали България ще влиза в еврозоната или не“

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК