Какви ще са ефектите за България от корпоративния данък, предложен от Г-7?

Зад предложението им обаче стои лицемерие, смятат родни икономисти

15.06.2021 | 19:04 Редактор: Десислава Атанасова

Седемте най-богати страни в света призоваха за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък от 15%.  Може ли идеята да се приложи на практика и какво би означавало това за България, където в момента този данък е 10 на сто? 

Лидерите на седемте най-развити страни в света от Г-7 настояват за промяната с мотива за "по-справедлива световна данъчна система". За икономиста Красен Станчев зад предложението им обаче стои само и единствено лицемерие

"Лицемерието произтича от това, че най-големите страни не са събирали повече от 3%.  Всъщност пет от седемте страни в Г-7 ще си намалят данъците", обясни икономистът Красен Станчев. 

Според един от най-разпознаваемите предприемачи в България Ивайло Пенчев тази идея е неморална. 

"Всяко ограничаване на конкуренцията е мракобесно по същество. А те това правят.  Има едни хитри компании, които не плащат данъци, по същия начин - сред нас има крадци - все едно държавата да каже - айде в затвора заедно. Не е начинът да вкараш всички хора в затвора, за да се пребориш с крадците. Да обложиш цялото човечество в опит да се справиш с две фирми", подчерта Ивайло Пенчев. 

Ефектите от такова решение ще са в полза само на богатите, казват и икономистите, и предприемачите.

"Те може да намалят своите данъци, но другите ще се развиват по-бавно. И ще се наредят за помощ или кредити при тях", категоричен е Станчев. 

"Ако една държава предоставя добри услуги срещу ниски данъци, е прекрасна държава. И понеже Г-7 предоставят и се чувстват неконкурентни. А за икономика като българската вредите биха били повече от ползите", каза още Пенчев. 

Минималната ставка беше договорена първо от финансовите министри на Г-7, а после и на сесията на седемте във Великобритания. Решението за това обаче се взима от националните парламенти на отделните държави. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК