Левон Хампарцумян: Въвеждането на еврото би направило икономиката да върти на малко по-бързи обороти

Хубаво да сме част от нещо по-голямо и по-стабилно, каза банкерът

05.07.2021 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

В студиото на предаването „Брюксел 1“ гостува Левон Хампарцумян, председател на Български форум на бизнес лидерите в разговор за въвеждането на еврото у нас.

Хората, които имат депозити или спестявания в левове, какво става на 1 януари 2024?

Автоматично се превалутират и най-вероятно това ще е или с някакви малки такси и комисионни, или съвсем без. Ще бъде обсъдено, но при всички случаи няма да бъде източник на спекула и загуба. Технически има начин това да се направи. Инфлацията няма нищо общо, инфлацията съществува и без евро, и без лев. Най-вероятно ни очаква един период на инфлация след пандемията, първо се надяваме да има икономически бум, икономически растеж, което винаги е свързано с инфлация. И там вече инфлацията се отразява по различен начин на различните хора, защото един млад човек, който сега влиза в трудови взаимоотношения или прави фирма, вероятността да получи по-висока цена на труда си е по-голяма, но някой, който си е натрупал едни пари и разчита на тях, може би ще загуби. Това са естествени неща, които се случват, но не са свързани с това, дали е лев или евро, а с характеристика на българската икономика.

Кой е най-успешният опит за приемане на еврото до момента?

Аз мисля, че трябва да гледаме държави, които са приети по-скоро, защото правилата за приемане също се развиват. Държави като Словения, Словакия са държави, които относително скоро са приемали еврото и можем да вземем от тях чисто практически и технически опит. Аз не бих казал, че една е по-успешна от друга. Всъщност, там успехът е колективен, всички влизат в един не само политически, но и икономически съюз на едно по-високо ниво.

Ако говорим за стандарта на живот на българина? Какво се очаква като приемем еврото?

Стандартът на живот на българина ще зависи от успеха на икономиката, а не от това в какви единици го мерим. По-отношение на активната част на икономиката, би направило икономиката да върти на малко по-бързи обороти, но това не е единственото необходимо условие, за да расте икономиката. Еврото го приемете като кординатната мрежа, в която мерим, линийката, с която мерим нещо.

Приемането в еврозоната гарантира ли ни липса на сътресения, каквито изпитахме с КТБ, например?

Намалява рязко вероятността от такива сътресения. В еврозоната има фалити на банки, има и банки, които са в затруднено положение, но шансовете са достатъчно рано да се спрат такива процеси или ако случайно стане, шансовете да се справим с това са по-добри, ако сме в еврозоната. Не забравяйте, България като стопански оборот е 0,4%, 0,5% от целия стопански оборот в европейската общност, така че ние не сме много голяма икономика и е хубаво да сме част от нещо по-голямо и по-стабилно.

Цялото интервю гледайте във видеото!


1
0 rate up comment rate down comment 0
стоян нетърпимов
преди 2 години
въвеждането на еврото е краят на БЪЛГАРИЯ Сигнализирай за неуместен коментар