След стихията: България се възстановява от опустошителните градушки

Повечето хора казват, че не са виждали подобно бедствие

03.07.2021 | 13:38 Редактор: Здравко Черкезов

Огромни са щетите в различни части на страната след силните бури и градушки през последните дни. Десетки са сигналите за паднали дървета и изпочупени автомобили. Разчистването и възстановяването на пострадалите домове, градини и автомобили продължава и през уикенда.

Жителите на Червен бряг продължават да се възстановява след щетите от падналата в четвъртък градушка с големината на яйце. 

"Аз горе имам 20 цигли, но това няма да стигне. След като комшията каза, че 200 цигли са необходими, и ходи, и търси цигли", сподели потърпевш.

Хората се надяват на помощ от общината. 

"Ако може поне някаква помощ за циглите на покрива, другите неща ще може да съумеем да си ги оправим", каза Стефка Георгиева. 

От община Червен бряг обещават да помогнат на самотните и болни хора, които не могат да се справят сами. 

"Още на сесията през юли ще представим пред общинския съвет резерв, който ще имаме след анализ, за да помогнем на хората, които имат счупени покриви, стъкла...", заяви кметът на Червен бряг д-р Цветан Костадинов.

Повечето хора казват, че не са виждали подобно бедствие. 

"Беше бомбардировка, седя в средата на стаята, жена пищи и се чува бум, бум, бум", разказа жител на Червен бряг.

В петък за минути Мадан побеля от падналата градушка, а улиците се превърнаха в реки, след силната буря. През цялата нощ пожарната и общинските служби в града работиха по нормализиране на обстановката. От рано сутринта се оценяват и нанесените щети. 

Проливен дъжд с градушка имаше и в Чирпан. Няма данни за пострадали хора или сгради. 

Продължава и разчистването на падналите дървета и клони от разразилата се силна буря в Разград. Наводнените избени помещения в няколко частни, общински и държавни имоти са почти отводнени. След почистването на улиците се обмисля и измиването на шосетата от наносите от поройния дъжд. При бурите през последните дни няма пострадали хора.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК