Тежка остава обстановката в Червен бряг. Местните: Градушката беше като бомба

Временно е била прекъсната и част от пътната мрежа

02.07.2021 | 13:55 Редактор: Искра Ангелова

Тежка остава обстановката в Червен бряг. Бедствие, което не са виждали - така местните описаха градушката, която в следобедните часове заля града.

Стотици дървета са паднали. Временно е била прекъсната и част от пътната мрежа. На места не е имало и ток.

Кризисният щаб проведе заседание, на което стана ясно, че в Общината няма да обявяват бедствено положение, но ще се търсят начини за обезщетяване на засегнатите граждани.

"Градушката беше като бомба", каза жителка на града.

Няма имот, който да не е засегнат от бедствието. 

"Това са около 3000 къщи, 70 жилищни блока и 50 обществени сгради. Щетите са материални, нарушени са покривните покрития, има много изпочупени стъкла, а за коли да не говорим", коментира кметът на Червен бряг д-р Цветан Костадинов.

Тази сутрин потърпевшите започнаха сами да разчистват счупените прозорци и керемиди от покривите в домовете си. А от сутринта пред общината има и пункт, където се приемат заявления за щети. За няколко часа стотици жители на града подадоха документи. 

"Покривът е в най-лошо състояние, ако може поне някаква помощ за него, другите неща ние ще си ги оправим", апелира друга жителка на Червен бряг.

Работят и дежурни телефони за информация и съдействие на гражданите, а аварийни групи обикалят улиците за оказване на помощ по отстраняването на щетите. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК