Експерт посочи дали ще обеднеем след въвеждането на еврото

Ставаме 100% подвластни на монетарната политика на ЕЦБ, каза проф. Красимир Петров

01.07.2021 | 13:44 Редактор: Тодор Петров

Платежоспособността на българите няма да пострада от въвеждането на еврото. Това коментират експерти, след като стана ясно, че страната ни ще приеме общоевропейската валута без преходен период от 1 януари 2024 г.

Все още част от българите се опасяват, че с въвеждането на еврото стоките ще поскъпнат, а спестяванията им ще се стопят. Експертите са на мнение, че повод за такива притеснения няма. 

"Не би трябвало да има някакви съществени сътресения. Ще има технически моменти, свързани с прехвърляне на цени, внасяне на валута, но би трябвало да има удари и да е съществен проблем. Това, което ще загубим, ще е част от суверенитета ни, въпреки че и в последните близо 25 години българският лев е обвързан с курса на еврото", обясни икономистът проф. Красимир Петров.

По думите му вредите са, че ставаме 100% подвластни на монетарната политика на ЕЦБ, а облагите са, че можем да бъдем наравно с другите държави.

Приемането на еврото няма директно да се отрази на инфлацията, смята още професор Петров. 

"Инфлацията е цената, която всички българи плащаме за затварянето за Ковида и потенциално за компенсирането на определени работници и бизнеси. Всичките тези милиарди, 10-ина милиарда, качват цените с 10% и всеки българин плаща със занижаване на покупателната способност на техните доходи - всеобщо обедняване", разясни той. 

Според професор Петров, за да спестим пари е нужно да се позовем на старото еврейско правило - 1/3 в кеш, 1/3 в недвижими имоти, 1/3 в злато. Това ни предпазвало добре и от инфлация, и от дефлация. 

След въвеждане на еврото след 3 години, в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК