Ето в какъв период ще е възможно да плащаме и с евро, и с лев

Няма как вече да се дава възнаградителна лихва, посочи Илиан Георгиев

01.07.2021 | 12:48 Редактор: Тодор Петров
Ето в какъв период ще е възможно да плащаме и с евро, и с лев

"В рамките на един месец ще можем да плащаме и с лев, и с евро. Това не означава, че няма да можем да обменим лева след това", каза Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ, по повод обявения Национален план за въвеждане на еврото в България от 1 януари 2024 г. 

"Комуникацията с клиентите е едно от най-важните неща при подготовката на банките за въвеждането на еврото", посочи Георгиев в ефира на телевизия Bloomberg.

"По време на пандемията възникнаха редица притеснения и както в период на всяка една криза, наблюдавахме тенденция за увеличаване на спестяванията. Тази тенденция отново се прояви. От друга страна отрицателните лихви са причината някои големи банки да преустановят приемането на срочни депозити", обясни той.

И подчерта, че няма как вече да се дава възнаградителна лихва. Напротив, ще се търси начин да се вземе нещо от депозита, било то такса обслужване, било то нещо друго, за да може да се преодолеят тези отрицателни 0,7%, при които се пласират свръхрезервите на банките в България.

Според него това е временно явление и още едно доказателство, че се намираме в пика на ниските лихви.

"Общо взето всички банки се опитват да ограничат прекалено големите наличности на едно лице. Банките не се стремят и не желаят да въвеждат утежнения, но свръхголемите суми пораждат притеснения и банките се опитват да генерират приход от това, че държат парите на клиента", разясни Георгиев.

Гледайте целия разговор в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК