МОН наблюдава дълбоки дисбаланси във висшето образование - по региони и по специалности

В 8 направления се обучават приблизително половината действащи студенти

18.06.2021 | 17:02 Редактор: Здравко Черкезов
МОН наблюдава дълбоки дисбаланси във висшето образование - по региони и по специалности

В съществуващата структура на висшето образование в България се наблюдават различни по характер и дълбочина дисбаланси. Става дума за разминавания в търсенето и предлагането на образователни услуги на национално и регионално равнище, както и в реализацията на завършилите на пазара на труда по професионални направления и специалности от регулираните професии. 

Това става ясно от проекта за Национална карта на висшето образование в Република България, който беше публикуван от Министерството на образованието за 30-дневно обществено обсъждане днес. 

Съществуват сериозни дисбаланси в териториалната структура на висшето образование. Най-много висши училища (27) има в Югозападния район за планиране, който включва София. На другия полюс е Северозападният район, в който е базирано само едно висше училище (Медицински университет - Плевен), а други три действат чрез филиали.

Най-масовите професионални направления в национален мащаб са "Икономика", "Педагогика", "Администрация и управление", "Медицина", "Комуникационна и компютърна техника", "Информатика и компютърни науки", "Педагогика на обучението по ..". и "Право". В тези осем направления се обучават приблизително половината действащи студенти в национален мащаб.  

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК