Хотелиери настръхнаха срещу зелените стикери за ваксиниран персонал

Някои обаче не наемат служители, ако не са ваксинирани

14.06.2021 | 19:19 Редактор: Елеонора Танева
Хотелиери настръхнаха срещу зелените стикери за ваксиниран персонал


Остра позиция на хотелиерите заради зелените стикери за ваксиниран персонал. Браншовата организация определи новата мярка като дискриминация. Темата бе обсъдена и на среща между туристическия министър и хотелиерите и ресторантьорите.

"Нямам против ваксините, но не съм и тотално за тях тъй като се получават много усложнения. Все още съм в процес на размисъл дали да се ваксинирам или не", заяви Нина Сотирова, която е назначена като барман само от месец, въпреки, че не е ваксинирана. 

Преди да започне работа в Бургас обаче, на няколко места не са я назначили точно, защото не е ваксинирана. 

Според бранша натискът да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал. 

"Имунизацията трябва да е доброволна и да отчита индивидуалните здравни нужди и особености, а не да се използват принудителни и насилствени методи", се казва в позицията им. 

Министърът на туризма обаче подкрепи ваксинационните стикери за персонала и смята, че това е начин за връщане на туристите. А ваксините са приоритет и пред Министерството на туризма. 

"Работодателите ще могат да опазят своите служители и второ - ние да можем да гарантираме една сигурна дестинация и да опазим здравето на нашите гости", каза служебният министър на туризма Стела Балтова. 

От Националния борд по туризъм имат предложение всеки ваксиниран българин да получава ваучер на стойност 50 лева, който да може да използва за почивка у нас или при посещение в ресторант например. Предстои мярката да бъде обсъдена. 

Подробности вижте във видеото на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК