Сезонът е пред провал: 40% от хотелите няма да приемат туристи това лято

Конфедерацията на българския туристически бизнес с няколко искания

11.06.2021 | 08:20 Редактор: Тодор Петров
Сезонът е пред провал: 40% от хотелите няма да приемат туристи това лято

40% процента от хотелите няма да приемат туристи през това лято и ще останат затворени. Миналия месец заетостта на легловата база е била между 3 и 5 на сто, през юни ще достигне до 25 на сто, а от юли се очаква 60% заетост на леглата в хотелите.

Това съобщи Румен Драганов от Конфедерацията на българския туристически бизнес, цитиран от БНР. От организацията настояват напълно да отпаднат всички ограничения за влизане на туристи от страните от Европейския съюз, Великобритания, Русия и Израел, както и да отпаднат PCR тестовете и при пристигането на туристите от съседните балкански страни.

Полина Карастоянова формулира още от предложенията на Конфедерацията на българския туристически бизнес:

Подкрепа на българските авиокомпании, за да могат веднага да поемат потенциалния интерес, който съобщението, че отпадат ограниченията, ще произведе. И в допълнение - карантинните хотели, във всеки основен ключов туристически комплекс да бъде определен хотел за тази цел и разходите за неговата издръжка за сезона да бъдат поети от държавата. Сезонът, ако тези две условия не бъдат изпълнени, има всички шансове да бъде провален от наша страна.

Конфедерацията на туристическия бизнес настояваща още за учредяване на фонд за подкрепа за привличане и домакинство на международни конференции и конгреси на територията на България.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК