Янаки Стоилов: Добрите юристи се противопоставят на неправдата

Министърът на правосъдието присъства на дипломирането на студените по "Право" от випуск 2020 на СУ

12.06.2021 | 12:49 Редактор: Здравко Черкезов
Янаки Стоилов: Добрите юристи се противопоставят на неправдата

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на тържественото връчване на дипломите на студентите от випуск 2020 на Юридически факултет на СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Право" и полагане на клетвата на посветилите се на правото, информира пресцентърът на Министерството.

"Вие имате възможност да се насочите към магистратурата, свободните юридически професии, държавната администрация, а ще се радвам, ако някои от вас изберат академичната кариера като кандидатстват за докторанти и станат преподаватели", обърна се министърът към завършващите юристи.

Той ги призова да продължават да развиват своите знания.

"Ние имаме нужда от солидни хора, както в областта на теорията, така и на юридическата практиката. Академизмът е това, което събира. Юридическата професия отваря кръгозора, изисква постоянно да бъде допълвана и развивана", каза още проф. Стоилов.

По негови думи много от именитите юристи и у нас и по света са били хора, които са се противопоставяли на неправдите.

"Юридическата професия дава възможност за просперитет. По-важно от личния просперитет е вашата лична ангажираност с правото и правата. Богатите и силните добре познават правата си и разполагат с възможности да ги защитят. Ние сме призвани да защитим правата на онеправданите, на тези, които имат нужда от подкрепа", заяви министърът.

Той призова младите юристи да реагират на важните обществени проблеми и да търсят отговори на съществените въпроси и постави някои от тях.

"Как да съчетаем свободата и сигурността в условията на пандемия? Очертава се да живеем в условия на редуващи се и комбинирани кризи. Как да гарантираме свобода на словото и в същото време да не допускаме разпространяване на незаконно съдържание, включително и в дигиталната среда. Възможно ли е да пресечем прането на пари като запазим правото на собственост и националния правен ред? Все въпроси, които вече са пред нас, а не в бъдещето", обърна се министърът към завършващите.

Той пожела на младите юристи здраве и успешно развитие.

Снимка: Министерство на правосъдието

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК