Кьовеши се срещна с Гешев и Стоилов, правосъдният министър поиска действия от Европрокуратурата

Главният прокурор е изразил увереност в перспективите за успешно сътрудничество

10.06.2021 | 20:11 Редактор: Тодор Петров

Главният прокурор на България Иван Гешев и главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши проведоха среща в Съдебната палата в София. 

Обвинител №1 у нас поздрави Кьовеши във връзка с официалния старт на 1 юни 2021 г. на работата на Европейската прокуратура, съобщиха от ПРБ. 

Главният прокурор е изразил увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и екипът му също проведоха среща с европейския главен прокурор.

Проф. Стоилов запозна г-жа Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима, информираха от Министерството на правосъдието.

Министър Стоилов е отбелязал високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура. 

Кьовеши е подчертала, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори  да заработят своевременно. Европейският главен прокурор изтъква, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия. 

Кьовеши и министър Стоилов са обсъдили и темата за специализираното правосъдие. Според Кьовеши въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. 

По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

България е първата държава, която Лаура Кьовеши посещава откакто заработи новата европейска институция. Поводът за визитата е изборът на български делегирани прокурори след като през април част от предложените, бяха отхвърлени с мотива, че нямат „необходимата квалификация“. 

А протестиращи срещу главния прокурор я посрещнаха пред сградата. 

По същото време протестиращите бяха пред Съдебната палата, където вече трети ден има и палатков лагер. Част от недоволните поискаха да влязат вътре, за да се срещнат с Кьовеши. Стигна се и до спречкване с полицията. 

През 2017-та година като главен прокурор на Румъния Кьовеши беше на визита у нас по покана на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. 

"Ние не отивам е на работа, казвайки си: Днес ще обвиним един депутат, утре един магистрат. Ние не разследваме политиците, защото са политици", подчерта тя. 

Визитата на Лаура Кьовеши е само седмица след като САЩ постави 6-ма българи и над 60 фирми в „черния си списък“ заради съмнения в корупция.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Снимки: Министерството на правосъдието и ПРБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК