Защо Кьовеши не коментира наложените ни санкции по "Магнитски" (ОБЗОР)

Тя се срещна с правосъдния министър и главния прокурор, но не коментира срещите

11.06.2021 | 18:53 Редактор: Искра Ангелова

Акцент върху попълването на българската квота за делегирани европрокурори постави при посещението си у нас обвинител номер едно на Еропа - Лаура Кьовеши. Тя се срещна с правосъдния министър и главния прокурор, но не коментира срещите. 

Кьовеши не коментира и протестите срещу Гешев и санкциите наложени по закона "Магнитски". Обвиниетел номер 1 в Съюза е на посещение у нас по собствена инициатива. 

10 дни след като европейската институция заработи – обвинител номер 1 на континента избра България за своя първа визита. Само в рамките на този период в прокуратурата в Люксембург вече има постъпили 300 сигнала за злоупотреби. Част от тях – от България.

"Освен това започнахме да получаваме сигнали или жалби от частни страни, от граждани, от неправителствени организации, от компании от цяла Европа. Всички тези сигнали и жалби ще бъдат анализиран и ако е налице достатъчна информация – ще проведем разследване", заяви тя.

Разследванията, свързани със злоупотреби с евросредства, пране на пари и организирана престъпност у нас, ще бъдат изпращани в Европа. 

"Тази палитра от престъпни дейности не се докладва в достатъчна степен, не ѝ се отдава достатъчно значение. Често дори се толерира в полза на различни организирани криминални организации, които се стремят да отклонят финансови средства и да заместват официалните легитимни власти. Очаквам, че трансферът на всички текущи дела и случаи, разследвания ще бъде ускорен, а също така скоро изпълнен и завършен", категорична бе Кьовеши.

Вътрешни дела в България и външни санкции над страната ни Лаура Кьовеши отказа да коментира. Не даде оценка и на протестите срещу Иван Гешев. 

"Не съм тук, за да оценявам качеството на българската прокуратура. Това не е моята работа. Моята работа е да съм сигурна, че всички национални органи ще сътрудничат и ще подпомагат дейността на европейската прокуратура", отсече обвинител номер едно на Европа.

А работата на европейската прокуратура ще бъде по големите дела във всяка държава.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК