Кьовеши обяви защо е у нас и призова българите да подават сигнали към Европрокуратурата

"Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори", заяви тя

11.06.2021 | 12:16 Редактор: Тодор Петров

Процедурата за избор на делегирани обвинители от България в европейската прокуратура ще започне отначало. Това обяви обвинител номер едно на Европа Лаура Кьовеши след срещите си в София с главния прокурор и министъра на правосъдието.

"От 1 юни националните власти започнаха трансфер на всички текущи разследвания, които спадат в обхвата на Европрокуратата. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем към националните власти. Получаваме сигнали от граждани, НПО-та, компании от цяла Европа. Всички ще бъдат анализирани и ще проведем разследване, ако е налична достатъчно информация", обяви европейският главен прокурор на пресконференция в София.

"В София съм, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори, за да видя дали имат нужда от подкрепа в своята дейност. Това е част от моите професионални задължения - да надзиравам дейностите на нашите децентрализирани служби. Съставът на нашата Европрокуратура в София не е напълно представен, шестима тепърва трябва да бъдат назначени. Трябва да бъдат определени следователи", каза още тя.

Кьовеши посочи, че е провела открити разговори с министъра на правосъдието, с главния прокурор и с представители на ВСС. Тя очаква да бъде ускорен и завършен трансферът на всички текущи дела и случаи. До нея вече са постъпили сигнали за нарушения от България, но Кьовеши отказа да даде повече подробности.

"Не съм на посещение, аз съм си вкъщи, имаме офис в София. Моята работа е да надзиравам работата на колегите. Не всички сигнали от България са изпратени към Европейската прокуратура", каза още румънката.

"Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на необходимите служители. Изяснихме критериите, които кандидатите трябва да изпълнят. Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС. Критериите са същите, определят се от Европейската прокуратура. Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори. Трябва да са напълно независими и да имат достатъчно опит", подчерта Кьовеши.

"Ако българските граждани смятат, че имат информация, която е важна за нас, могат да я докладват директно на сайта на Европейската прокуратура. Всеки сигнал може да бъде подаден на български език. Всеки сигнал ще бъде разгледан равностойно", призова европейският главен прокурор.

"Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, тя служи в интерес на европейските граждани", отправи послание към българите Лаура Кьовеши.

И добави, че от Европейската прокуратура няма да се намесват в работата на българската прокуратура, а ще ѝ съдействат.

Специализираните съдилища са вътрешнополитическо решение, отбеляза Кьовеши. Но категорично отказа да коментира конкретни производства, за да не повлияе на разследванията.

"Получавали сме сигнали от ОЛАФ. Основната разлика е, че ОЛАФ не може да провежда наказателни разследвания. Това може да прави само Европейската прокуратура. Работата на ОЛАФ е да ни докладва повече престъпления. Втората разлика е, че Европрокуратурата може да възстанови щетите. Ще разследваме всички престъпления, извършени след 2017 година. Ще разследваме богати, властни и опасни хора", каза още главният прокурор на Европейската прокуратура.

Кьовеши подчерта, че трябва да се гарантира независимостта на прокуратурата у нас.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК