Санкциите по "Магнитски" и идването на Кьовеши у нас - не е случайно съвпадение

"Черният списък" ще расте лавинообразно, смята Виктор Серафимов от "Републиканци за България“

10.06.2021 | 21:45 Редактор: Елеонора Танева

Европейският обвинител номер едно Лаура Кьовеши вече е в България. Съвпадение ли е идването ѝ със санкциите по закона "Магнитски“?

"Случайността не е много вероятна", коментира в студиото на "Денят ON AIR" Виктор Серафимов от "Републиканци за България“.

"Правомощията на европейския прокурор са свързани със злоупотреби със средства от ЕС и с корупция. В една и съща седмица получаваме тежък шамар по закона "Магнитски“ и посещение на Кьовеши – случайността не е много вероятна. Очевидно става въпрос за общ сигнал, който трябва да ни даде ясен знак, че трябва да се върнем към нормалността. Да завършим съдебната реформа“, заяви Виктор Серафимов.

Той определи санкциите по закона "Магнитски" като звучен и шумен шамар.

"В случая това не е присъда, не е лишаване от права в България. Това, което САЩ правят като наш партньор, е да заявят ясно, че определен кръг лица са замесени в корупция. Не е въпросът кой какво знае и казва, а какво следва оттук нататък. Реално съдебната реформа е хроничната болест на българския преход", смята Серафимов.

Той прогнозира, че ще започне лавинообразна процедура по разширяване на списъка със санкционираните фирми, които от 64 за няколко дни вече са 98.

"Важно е до какво ще доведе този списък. Държавата трябва да предприеме мерки, когато има реална опасност държавни фирми да бъдат включени в тези списъци, защото това застрашава българската икономика", подчерта Серафимов за Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че от "Републиканци за България“ няма да търсят крупен бизнесмен, който да субсидира кампанията им след оттеглянето на Павел Вълнев.

"Нямаме конфликт с него, сътресение и драма. Той започва друг проект, не политически, а граждански. Неговата мисия е да насърчи максимално много хора да се върнат в България. Ние ще го подкрепим с каквото можем“, разясни Серафимов.

И добави, че са спокойни за предизборната кампания. Ще разчитат на субсидия, дарения, на вноски от членовете.

"Няма да направим безпринципна коалиция само за да влезем във властта. Ние имаме своите тези и ще ги отстояваме. Важно е да има реален кабинет, но той трябва да бъде стабилен. Моделът на ГЕРБ и ДПС трябва да бъде сменен, с една нормалност, стабилност и плавно движение напред“, каза още Виктор Серафимов.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК