Адв. Марковски: Санкционираните по "Магнитски" не бива да се заклеймяват като престъпници

"България трябва да защитава своите граждани, не да отправя упреци", категоричен е той

08.06.2021 | 21:38 Редактор: Здравко Черкезов

64 фирми, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, попадат в "черния списък" на закона "Магнитски" - в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на Съединените щати. Но има ли юридическо основание този "черен списък"?

"Тези санкции се налагат не на съдебна преценка и анализ на доказателства, а на базата на становище на Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ", заяви адвокатът Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че става дума за административен акт, който има финансови последици за дружествата в "черния списък", а видът и начинът на събиране на доказателства "не са законово определени". И подчерта, че санкциите имат обхват преимуществено на територията на САЩ.

Въпреки това, адв. Марковски не би заклеймил закона "Магнитски" като неконституционен в България.

"Българската Конституция защитава българските търговски субекти, тяхното право на свободно финансиране. Не бива да се избързва в крайните оценки и всички тези хора да бъдат заклеймявани като престъпници, защото тук не става въпрос за констатация за криминални деяния", изтъкна гостът на Ганиела Ангелова.

Според него не е въпросът ръководни фактори в държавата да отправят укори.

"България трябва да защитава своите граждани, не да се отправят упреци и укори, че определени институции - ДАНС, прокуратурата, не са си свършили добре работата. В никакъв случай това не е добро", категоричен бе адв. Марковски пред Bulgaria ON AIR.

Законът "Магнитски" неправилно се прилага на Балканите, стана ясно още от думите му.

"Това е действащ закон, който според мен е неприложим на Балканите. За мен не е правилно този закон да обхваща (Балканите, бел. ред.), защото тук отношенията, търговските практики, работа и т.н. са доста по-различни от американските търговски дружества и пазари", посочи адвокатът.

Марковски коментира и протеста пред Съдебната палата срещу главния прокурор Иван Гешев. На мнение е, че фигурата на главния прокурор не трябва да е свързана с политически избор и намеса, а да е строго експертна и да се избира от самите структури на прокуратурата или от събрание на магистрати.

"Има един голям проблем. Разбира се, аз няма да адвокатствам на Гешев, в професионалната си кариера по-често съм го срещал като съдебен противник, отколкото като приятел на кафе. Но не трябва да има политически пристрастия, когато става въпрос за сваляне на главния прокурор. Това е човек, който има определени експертни функции в държавата", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК