След "Магнитски": Държавата с мерки да спре ''заразяването'' - министър Василев пред Bulgaria ON AIR

Няма опасност за служителите и клиентите на санкционираните фирми, посочи още той

05.06.2021 | 18:47 Редактор: Десислава Атанасова

64 фирми влизат в "черния списък" на компании, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, на които бяха наложени санкции по закона "Магнитски". Какво означава това и доколко ще бъдат засегнати други частни фирми и държавни дружества - пред Bulgaria ON AIR отговори служебният финансов министър Асен Василев. 

Всяка друга компания, която продължи да има финансови отношения с тях, също е възможно да бъде засегната. Сред тях са и държавни дружества, които са работили с тези токсични фирми. 

"Това, което ние правим в българския списък е да сложим, както казах, всички съдружници, управители, тоест всички, които са били директно свързани, тук даже не говорим за асоциирани, а за директна връзка – те са се подписвали на един и същ документ както се казва, тях ги слагаме в нашия списък, така че да ограничим контакта точно с оглед нарастване на този списък", заяви министърът на финансите Асен Василев.

Тъй като за първи път санкциите, които се налагат са в такъв мащаб - са необходими и извънредни действия, за да не пострада държавата. 

"Българската държава към момента няма законова рамка, изградена как действа в тази ситуация, тъй като ефектът е заразен. Ако има сериозен обмен с фирми в този списък, има шанс и тези фирми да попаднат в списъка. Това, което ние можем да направим като правителство, без парламент в момента, е да предприемем една временна мярка, с която да ограничим държавните дружества и структури, поне те да не се заразят", допълни още 

И добави, че в понеделник или вторник ще има вече окончателни първоначални списъци.

"Тук обхватът е много ясно дефиниран, за да няма спекулации – става въпрос за съдружници или управители", категоричен е той.

Сред санкционираните български компании попадат фирми за жилищно строителство и хазартни игри, включващи и онлайн залагания. 

Исторически погледнато, санкционираните българи заемат 25% от всички срещу, които е приложен закона "Магнитски".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК