Минеков алармира Кьовеши: Изчезнали са 4,5 млн. лв. за ремонта на Ларгото

Министърът на културата със сигнали и за "Квадрат 500" и "Яйлата"

08.06.2021 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Близо четири и половина милиона лева "са изчезнали" за ремонта на Ларгото. Това съобщи министърът на културата. Професор Минеков цитира данни от секретен доклад на Европейската служба за борба с измамите.

За мащабната злоупотреба при ремонта на "Ларго" служебният министър разбрал от доклада на Европейската служба за борба с финансовите измами. 

"Има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет", обясни служебният министър на културата Велислав Минеков

Проектът на "Ларго", чиято обща стойност е 12 млн. лева, беше завършен с около месец закъснение в началото на 2016 г. След това се наложиха и допълнителни ремонти на счупени плочки, напукани куполи, смяна на осветление и течове. 

"Проектът е в гаранция, фирмата изпълнител си изпълнява гаранционните задължения", посочва Боил Банов (архив)

През 2018 година съоръжението има нов стопанин. Въпреки нежеланието заради окаяното му състояние, в крайна сметка грижата поема Столична община.

"Проблемите на Ларгото са ни много добре известни, защото го стопанисваме. Да, има некачествено изпълнени участъци", казва Тодор Чобанов.

А през ноември 2019 стана ясно, че Министерството на културата няма да получи неустойка от близо 750 000 лв. за забавянето на проекта по реставрацията на "Ларго" от фирмата изпълнител, а напротив - ще трябва да плати 73 хил. лева за съдебни разноски. Заради скандала, с поста си се раздели ключов юрист в Министерството на културата.

Днес Минеков заяви, че ще бъдат сезирани българската и Европейската прокуратура, както за Ларгото, така и за музей "Квадрат 500" и крепостта в местността Яйлата.

"Този квадрат не е квадрат. Защо е 500 не знам. Използвани са всички средства, за да се ремонтира и дострои една П-образна форма, която никога не постигна желаното определение квадрат. Нещо, което определям за бутафория е имитацията на крепост в местността Яйла. Имало е възможност да бъдат похарчени над 2 млн. евро, слава богу, са похарчени над 1 млн. и 600 хиляди", коментира Минеков.

За нередности с ремонта на "Квадрат 500" Велислав Минеков сигнализира още преди години и призова за пълно разследване.

Над 86,5 млн. лв. пък са загубите на НДК от 2017 г. до края на 2020 г., уточни той и обяви, че ще разпореди пълна финансова проверка. Ще бъде проверено и как и на, какво основание централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда на НДК.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК