Колеги на проф. Кантарджиев пишат писмо до МЗ, искат да бъде върнат на работа (ОБНОВЕНА)

Организирана е и подписка в негова подкрепа

08.06.2021 | 13:48 Редактор: Елеонора Танева

И днес - протест в подкрепа на пенсионирания професор Тодор Кантарджиев. Негови колеги искат той да бъде върнат на поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В подкрепа на Кантарджиев се обявиха и редица политици.

А лидерът на партията "Нормална държава" - Георги Кадиев дори го покани да помага в кампанията на левицата, но не като част от листите, а като експерт в своята област.

Като йезуитско и унизително определя Георги Кадиев отстраняването на проф. Кантарджиев заради пенсионната му възраст. Лидерът на "Нормална държава" е работил с него още през 2009, когато Кантарджиев му е помагал в кампанията му като кандидат за кмет на София. И смята отново да ползва експертизата на професора, без обаче името му да бъде използвано за политически цели. 


 
"Не мога да отговоря за БСП, аз не съм член аз съм част от листата на лявата коалиция БСП за България. Аз имам планове и те са да го поканя да участва в предизборната кампания в Стара Загора като човек, който разбира от медицина и най-вече от вирусология и от пандемии. Днес успях да разговарям сутринта с него, поканих го да участва, той каза, че ако е професионална темата, чисто медицинска, ще дойде, не му се занимава с политика и аз и не искам от него да се занимава с политика, той трябва да се занимава с това, от което разбира и то е медицина", каза Кадиев.

Да продължи да се занимава с медицина настояват и колегите на проф. Кантарджиев: Деян Дончев работи само от три месеца в Националния център по заразни и паразитни болести, но е е благодарен на директора, който го е назначил и смята, че той трябва да се върне. 

"Аз съм изключително скоро в института, но имам изключително добри впечатления от него дойдох и настоявах да работя тук затова. Като началник и като човек има много лично отношение. Запознат е с целия персонал, с динамиката с всички процеси, които се случват в центъра по заразни и паразитни болести. Има нужда от такъв началник, от такова лице в момента", посочи Деян Дончев от НЦЗПБ 

Проф. Кантарджиев беше освободен от директорския пост  в Националния център по заразни и паразитни болести вчера, а като мотив за това от служебния кабинет посочиха навършването на пенсионна възраст. Нещо, с което колегите на професора не са съгласни.

"Като вирусолог смятам и че времето в момента е вирусологично. Смятам, че неговите организационни способности, особено изпреварващите му действия поне с месец и повече преди да се случат тежките неща спомогнаха за овладяването на пандемията. Според мен недалновидно решение. Проф. Кантарджиев наистина е незаменим с организационните си, бързи, но дълбоко обмислени решения в мерките които се предприема, за да се овладее пандемията", обясни доц. Любомира Николаева–Гломб.

Вече тече и подписка за връщането на проф. Кантарджиев на поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вижте повече по темата в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Щаба и тоя оли ни докараха до първо място по смъртност в света,а дори не сме от най заразените. Сигнализирай за неуместен коментар