Протест срещу пенсионирането на Кантарджиев. Д-р Брънзалов: Меко казано съм смутен

Официалният мотив за освобождаването му е навършване на възраст за пенсия

07.06.2021 | 19:45 Редактор: Искра Ангелова

Здравният министър освободи професор Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Официалният мотив е навършване на възраст за пенсия. Заповедта за освобождаването му е връчена днес. На мястото му застава професор Ива Христова, която досега беше негов заместник. 

Пенсионирането му изкара на протест негови колеги пред здравното министерство.

Учени, лекари и колеги на проф. Кантарджиев се събраха на протест пред Министерство на здравеопазването след като разбраха новината за пенсионирането му. 

"Меко казано съм смутен. Не мога да коментирам решение на други хора, но проф. Кантарджиев е един прекрасен специалист и едно богатство за България. Може да даде още много за нея", каза зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

"Смятам, че проф. Кантарджиев има много голям принос в организирането, в първоначалното посрещане на удара от пандемията. Неговите организаторски способности, възможности не бива да се пренебрегват", коментира Доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в НЦЗБП.

Проф. Кантарджиев беше член на Националния оперативен щаб до разпускането му, активно участваше и в редовните брифинги по време на пандемията.

"Видяхте, когато беше в Щаба, че всички му вярваха, всички се консултираха с него. Той е изключителен професионалист, човек и лекар", сподели главен асистент Павлова от Националната референтна лаборатория по Чревни инфекции в ЦЗПБ.

В предишни интервюта самият Кантарджиев споделя, че професията за него е призвание. 

"Цял живот съм се посветил на борбата на инфекциите. И да ви кажа - коронавирусът така осмисли моя живот. Първото, че имам една професия, с която аз много се радвам и гордея, защото мисля, че нещо съм помогнал на хората", заявява преди време проф. Кантарджиев.

Протестиращите бяха приети от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

За Bulgaria ON AIR проф. Кантарджиев сподели, че е твърде разстроен, за да коментира изненадващото си пенсиониране. Колегите му също споделят, че е шокиран. 

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов също коментира освобождаването на проф. Кантарджиев със статус във Facebook.

"Проф. Кантарджиев е епоха. Голям мъж. Водач на отбора. Никога не се е крил отзад. Винаги се биеше отпред. Понякога сме имали различни мнения. Спорили сме. Една мисъл, обаче не ми дава мира. Ако някой е решил да пенсионира проф. Кантарджиев, да го беше направил с церемония и награда. Той заслужава поне това уважение!“

А според лидерът на БСП Корнелия Нинова уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Тя също определя професор Кантарджиев като почтен човек и доказан специалист в своята област.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Стою,Кацаров,е,подводница,всичко,ебило,от,него,пунта Мара,този,е,мутра Сигнализирай за неуместен коментар