Проф. Кантарджиев: Няма вариант на Ковид-19, на който сегашните ваксини не действат

Всеки човек, връщащ се от чужбина, трябва да спазва карантина, посочи той

06.05.2021 | 10:45 Редактор: Юлия Христова
Проф. Кантарджиев: Няма вариант на Ковид-19, на който сегашните ваксини не действат

Ковид-19 мутира 4 пъти по-малко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от грипа. Има система за изправяне на мутациите и това го прави по-трудно подвижен. Мутациите са случайни явления. Това каза на брифинг на Националния оперативен щаб директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Засега мога да кажа, че няма такъв генетичен вариант, на който сегашните ваксини не действат. Действат, но в по-слаба степен. В България внимателно следим мутациите, но освен мутациите на британския щам, не сме уловили индийски, бразилски, южноафрикански. Но в наши съседни държави, където също се правят изследвания, има засечени внос на такива случаи. Важно е имунизациите да се правят за кратко време, затова и ЕС направи възможното страните да започнат поставянето на ваксини по едно и също време и с бърз темп", обясни той. 

По думите му най-важното, което трябва да се прави - всеки човек, връщащ се от чужбина, да спазва карантина. 

"Като се върне човек от чужбина, където върлуват тези щамове, да не събира родата веднага да се похвали, а да изчака 10 дни", подчерта проф. Кантарджиев. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Е те тоя като го види човек и му идва да се зарази с бацила. Сигнализирай за неуместен коментар