Ангелов: Скоро ще имаме 1,5 млн. българи със защита и мерките ще останат неприятен спомен

Вече имаме спокойствие в лечебните заведения, заяви здравният министър в оставка

06.05.2021 | 10:22 Редактор: Тодор Петров

"Над 32 000 ваксинирани за един ден. През май можем да постигнем 50 000 ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 млн. със защита", заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинг.

"Колкото повече ваксинирани българи имаме, толкова повече мерките ще стават един неприятен спомен, през който сме преминали", изтъкна той.

По думите му, кривата при смъртността е трайно и стръмно надолу. Намаляват хоспитализираните пациенти. 47% е заетостта на леглата за неусложнени пациенти, 51% е заетостта на леглата за интензивните. 

"Вече имаме спокойствие в лечебните заведения. Само в 4 области имаме повече пациенти - Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен", подчерта здравният министър в оставка.

Седмичният брой на потвърдените случаи спрямо този на излекуваните е в съотношение 2 към 1 в полза на излекуваните. Няма нито една област оцветена в червено, стана ясно още от думите на проф. Ангелов. България е на 20-о място по заболеваемост, но на второ място по смъртност от Ковид-19 в Европейския съюз.

Предпочитаната ваксина от българите е тази на Pfizer. В момента имаме достатъчно количество ваксини, отбеляза той.

Запитан за бъдещето на Националния оперативен щаб, проф Ангелов отговори, че следващият премиер ще вземе решение какво и как да прави. Той е на мнение, че трябва да продължи да се информира българското общество.

"Излизаме от третата вълна и интересът към Ковид-19 спада. За нас това е огромно постижение. Постигнахме много и това се дължи най-вече на хората, които повярваха в науката", каза министърът в оставка и допълни, че "зелените коридори" може да бъдат удължени и след 9 май.

Издадени са 95 597 електронни рецепти, като за първия работен ден след празниците са издадени над 50 рецепти. Проф. Ангелов определи електронното здравеопазване като поредния голям успех на МЗ.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК