България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Вирусолог за ваксинациите: Страхотно престъпление е да поставиш възрастните накрая

Резултатът продължава да тежи, подчерта акад. Ангел Гълъбов 

23.04.2021 | 10:10 Редактор: Здравко Черкезов

Главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев вчера обяви, че кривата на смъртността е последвала тази на заболеваемостта и България върви уверено към края на третата вълна. Следва ли противоепидемичните мерките да бъдат разхлабени?

"Третата вълна е към края си и мерките не трябва да се отпускат, тъй като борбата с това заболяване е карантина и ваксиниране", заяви вирусологът акад. Ангел Гълъбов в "България сутрин".

Важното, според него, е да се търси отговор на въпросите защо България е на първите места в Европа по смъртност и защо е на последното място по ваксинации на глава от населението. И обяснението не е медицинско.

"Възрастните хора в България бяха поставени в четвърта фаза. В Австрия, Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство започнаха ваксинирането с възрастните, а в България тези 1,6 млн. души бяха оставени накрая", посочи вирусологът.

И поясни, че домовете за възрастни бяха приоретизирани, но българският народ няма традицията да си праща родителите в такива домове. 

"Възрастните хора си остават вкъщи, те помагат и си отиват при близките. За съжаление, в България се извърши това страхотно престъпление да сложиш възрастните накрая и резултатът продължава да тежи", подчерта акад. Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Именно ниският процент на ваксинирани е главната причина за високата смъртност у нас, категоричен е вирусологът, а решението на правителството да откаже допълнителни доставки от Pfizer/BioNTech в началото на октомври само е усложнило положението.

"През месец октомври фирмата Pfizer предложи на България да внесе ваксина и да се прилага Pfizer/BioNTech, нашите се отказали и заявили, че вече имат договор с AstraZeneca, която, разбира се, е сравнително евтина - около 3 евро, докато другата е над 10 евро", отбеляза академикът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
6 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 месеца
Но защо не се търси лекарство а се предлагат ваксини априори и не се поиска отговорност и разследване от къде се е взел проблема щото в такъв случай е съучастничество. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 8
Нина
преди 4 месеца