Парадоксален ефект: Ударна имунизация, а случаите на Ковид-19 се увеличават

Масовите ваксинации автоматично прилагат натиск върху властите да разхлабват мерките, заяви вирусолог

22.04.2021 | 17:12 Редактор: Жаклина Иванова
Парадоксален ефект: Ударна имунизация, а случаите на Ковид-19 се увеличават

Парадоксален ефект: на много места ваксинациите вървят ударно, а новите инфекции въпреки това скачат до небето и дори се налага нов локдаун. Какво означава това? 

Този парадоксален ефект беше описан от германския вирусолог Кристиан Дростен, поради което някои издания като "Шпигел“, "Фокус“ и "Ди Велт“ говорят за "парадокса на Дростен". Специалистите като него познават и разбират този феномен, пише списание "Фокус“.

Известният германски вирусолог Кристиан Дростен отдавна предупреждава за него. Колкото повече хора се имунизират, толкова повече се разпространяват сред тях лекомислието и безгрижието, казва Дростен. Пред "Шпигел“ той обяснява, че масовите ваксинации автоматично увеличават натиска върху властите да разхлабват мерките, а в крайна сметка дори да ги отменят.

Либерализирането на мерките може да доведе до фатални последствия, особено като имаме предвид, че почти навсякъде по света по-голямата част от населението все още не е ваксинирана. Опасността силно нараства най-вече сред младите хора, които в в мнозинството си все още не са ваксинирани, а освен това от сърце се радват на разхлабените мерки и на възможността отново да излизат да се срещат с приятели, да потанцуват и да се повеселят. 

"При това положение за съвсем кратко време ще се заразят много повече хора, отколкото изобщо можем да си представим,“ бие тревога вирусологът.

Точно това в момента се случва както на места в САЩ, така и в латиноамерикански държави като Чили и Уругвай. Но на тревожни примери се натъкваме и в Европа. Вестник "Ди Велт“ припомня, че Унгария е на трето място по брой ваксинирани хора на континента, но въпреки това там броят на новите зарази в момента стремително расте, особено след като премиерът Виктор Орбан след Великден реши отново да отвори ресторантите и магазините, пише DW.

Сходно е положението и в Сърбия. Редица наблюдатели смятат, че една от причините, валидна и за двете страни, е непоследователното прилагане на ограниченията, които, ту се налагат, ту се либерализират, ту изцяло се отменят. А и властите непрекъснато си затварят очите пред нарушенията, пише "Ди Велт“ и дава скорошни примери от Белград.

Съвсем друго е положението във Великобритания и в Израел, например, където ваксинациите също вървят с рекордно темпо. В Обединеното кралство броят на новите зарази продължава да върви надолу, но премиерът Борис Джонсън изрично предупреди, че това не се дължи само на ваксинациите. Успехът се корени най-вече в това, че през последните месеци ограниченията в условията на локдаун се спазваха стриктно. Ключова роля изигра фактът, че британците масово приеха мерките - 80% от хората в страната ги подкрепяха. За сравнение: в Германия едва половината граждани са привърженици на строгите мерки.

В Израел също устояха на изкушението да вдигнат локдауна преждевременно. Едва в началото на февруари, когато над 30% от хората вече бяха ваксинирани, властите им разрешиха да се отдалечават на повече от километър от дома си. А чак в средата на март, когато ваксина бяха получили 60% от израелците, се взе решение за отваряне на хотелите, ресторантите, магазините и фитнесите. В резултат от този предпазлив подход броят на новите зарази продължава да спада и в Израел.

Изводът както за Германия, така и за други държави - включително и за България - гласи следното: ваксинациите са само едната страна на монетата. За да се излезе бързо от пандемията, важно е гражданите да разбират и да приемат мерките, а ограниченията да се прилагат последователно, без прекъсвания и под съответния строг контрол.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК