Вирусолог: Циркулират 3 варианта на Ковид-19, които са притеснителни

"Промените в кръвосъсирването са част от болестта", каза доц. Любомира Николаева

23.04.2021 | 21:18 Редактор: Жаклина Иванова

По-опасни ли са новите мутации на коронавируса? Стои ли на хоризонта нов вид щам? Страхуват ли се българите да се ваксинират?

"Винаги има страх сред обществото. Този страх е резонен, защото нежеланите реакции придружават всяко едно лекарство, всеки един препарат. Нищо не е 100% сигурно. Въпросът е на проценти. Опасността от тромбози при разболяване от Ковид-19 е 30 пъти по-голям, отколкото при ваксините", сподели вирусологът от Националния център по заразни болести доц. Любомира Николаева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя допълни, че има как да се избегнат тромбозите с медикаменти, но никой не знае как ще реагира организмът му. 

"Трябва да се следва кратката характеристика на продукта. Подкрепям леката промяна, която стана - да се ваксинират предимно по-възрастните хора. Да не забравяме и жените, които ползват контрацептиви, че трябва да погледнат нежеланите реакции", подчерта доц. Николаева.

Тя коментира, че информацията, която имат до момента, е, че всички нежелани реакции по отношение на тромбозите са настъпили след първата инжекция, както и че повече се вглеждаме в нежеланите реакции на векторните ваксини. 

"Промените в кръвосъсирването са част от болестта. Ваксината е имитиране на болестта", заяви доц. Николаева в ефира на Bulgaria ON AIR. 

"Всички хора, които се срещат с някаква нежелана реакция или разболяване след ваксината, нека да съобщават за тези неща, за да може да се съберат тези данни - да бъдат документирани и съответните специалисти да могат да обработят натрупаните резултати, за да могат да кажат дали това е случайно събитие или не", категорична е тя.

Доц. Николаева обобщи, че в момента циркулират 3 основни варианта на Ковид-19, които са притеснителни - британският, южноафриканският и бразилският. 

"Сега в Индия се развива много силна вълна - там има и социални фактори. Там се открива една мутация, но дали тя е виновна за тази вълна, не е установено", коментира тя.

По думите ѝ все още болестта протича еднакво, вирусът не е станал по-смъртоносен, но самите три варианта притежават мутации, които ги правят по-заразни. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК