ЕСПЧ: Задължителната ваксинация е необходима в демократичните общества

Става дума за имунизиране срещу болести като дифтерия, тетанус, полиомиелит

08.04.2021 | 16:36 Редактор: Жаклина Иванова
ЕСПЧ: Задължителната ваксинация е необходима в демократичните общества

Европейският съд за правата на човека реши, че правно обвързващото ваксиниране на деца срещу 9 болести не е в противоречие с правото на зачитане на личния живот.

Решението на ЕСПЧ е, че задължителните ваксинации могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества. То е взето след жалба, подадена от чешки семейства, заради задължителни имунизации за деца срещу различни болести.

Става дума за ваксиниране срещу болести като дифтерия, тетанус, полиомиелит, заушка, рубеола и то за деца с възпаление на белия дроб, се посочва в решението на съда.

В конкретния случай съдиите са стигнали до заключението, че оспорваните мерки могат да се разглеждат като необходими в едно демократично общество.

"Целта на съответното законодателство е защита срещу болести, които могат да създадат сериозен риск за здравето. Тя съответства на целите за защита на здравето и на правата на другите, разпознати в члена за защита на правото на личния живот от Конвенцията за правата на човека", се казва в документа

В него се добавя, че Конвенцията, както и други международни инструменти, като очевидно се има предвид държавата и подлежащите на ваксиниране деца, задължават страните да предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на тези, които попадат в тяхната юрисдикция, съобщи БНР.

Това е първият път, в който ЕСПЧ издава решение относно задължителната ваксинация срещу детски болести. Редица експерти казват, че това може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу Ковид-19.

"Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия Ковид-19", заяви пред АФП Никола Хервиу, правен експерт, специализант в ЕСПЧ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
В България беше така до скоро...сега незнам с всички антиваксъри и зелени човечета дали не "опуснахме пешовете", както викаше дядо... Сигнализирай за неуместен коментар