Проф. Кантарджиев разочарован: В моловете няма спазване на мерките

Най-висока е заболеваемостта в областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца, София-град и Шумен

09.02.2021 | 12:57 Редактор: Ралица Братанова
Проф. Кантарджиев разочарован: В моловете няма спазване на мерките

Най-висока е заболеваемостта в областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца, София-град и Шумен. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му всичко това трябва да ни държи нащрек и да се търсят две неща.

"Първо – къде не се спазват мерките. Неспазване на мерките са събирания по тържища, събиране на много хора без спазване на отстояния и носене на маска на открито, като на пешеходните зони в големите градове. В моловете наблюденията са, че няма спазване", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

"Днес на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести качихме седмичния графичен анализ на данните от Националната информационна система. При него се дава информация за 14-дневната заболеваемост, която в страната върви нагоре. Дава се седмичния процент на положителни тестове, които се увеличават, както и седмичния брой лабораторни изследвания на 100 000 от населението.

Новото, което представяме, е 14-дневната заболеваемост по възрастови групи. В картата на България, която даваме, има области, където заболеваемостта е повече от 120 на 100 000 за 14 дни. Най-критичните са областите Кюстендил с 329 на 100 000, Пазарджик – 160, София-град – 161, Бургас – 189, Шумен – 143, Плевен – 170, Враца – 164. Областите с най-ниска заболеваемост за 14 дни са Видин, Добрич, Разград и Търговище. От месец февруари се забелязва плавно увеличение на броя на случаите, като в началото на месеца бяха 90 на 100 000 на дневна база, а сега вече са 132“, коментира проф. Кантраджиев, цитиран от "Фокус".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК