Гърдев за американските санкции: За корупцията няма приятелски страни

"Администрацията на Байдън познава изключително добре България", заяви той

07.06.2021 | 21:29 Редактор: Жаклина Иванова

Каква ще бъде стратегията на САЩ за Балканите след санкции? Преди срещата на върха в Женева - какво да очакваме от Путин и Байдън?

"Американската страна заявява, че тя е подготвяла дълго време този списък, тъй като преминават през различни етапи тези информации - проверяват се, минават през юридически екипи и затова се е получило точно сега обявяването", заяви експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че това няма да бъде последният път, в който САЩ ще обявят лица, за които смятат, че имат проблеми в няколко основни направления - нарушаване на човешки права, корупцията и върховенството на закона. 

Относно това дали посланието може да бъде политическо, експертът коментира, че САЩ са страна, която няма как да не оказва влияние.

"Това е държава, която влияе в политическите процеси на страната, към която е насочена. Искам да припомня, че Саудитска Арабия също беше включена в този списък. Една от точките беше именно нарушаване на човешките права", каза още Гърдев.

"За корупцията няма приятелски страни", заяви той, като добави, че това е нещо, с което за първи път се сблъскваме. 

"Доколкото разбирам, в частен порядък лицата ще имат възможност да си търсят донякъде правата, но когато говорим за институции - а именно забраната, следствие на вкарването в този списък на транзакции, блокирането на банкови сметки, блокирането на имоти", заяви експертът.

Запитан какво е влиянието на Байдън в региона, Гърдев подчерта, че в момента администрацията познава изключително добре България.

"Мога да изброя трима посланици, които бяха и са много близки до самия американски президент. Посланик Херо Мустафа беше негов политически съветник за региона на Близкия изток, когато беше той в качеството си на вицепрезидент", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Гърдев е категоричен, че корупцията е навсякъде, а първото нещо, което прави, е да отнеме законовия ред. "Корупцията е нещо, което го има навсякъде, но на Запад ги преследват и съдят", каза още експертът.

Според него санкциите от САЩ не могат да повлияят на форума "Три морета", който предстои в България.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК