Сънародниците ни в чужбина ще гласуват в рекорден брой секции - над 800 (ОБНОВЕНА)

До момента има значително по-малко подадени заявления за гласуване

07.06.2021 | 15:38 Редактор: Жаклина Иванова

Сънародниците ни в чужбина ще гласуват на 11 юли в рекорден брой секции - над 800, съобщиха от Министерството на външните работи. 

До момента обаче има значително по-малко подадени заявления за гласуване. Докато за вота през април те бяха 80 000, в момента са едва 37 000. От министерството заявиха още, че в около 300 секции ще са необходими машини за гласуване. Все още не е ясно дали ще има проблем с доставката на устройства.  Само във Великобритания, където преди два месеца се стигна до напрежение и километрични опашки, ще бъдат разкрити 130 секции. В Турция те ще бъдат 110. 

"Виждаме, че в някои места броят на подадените заявления в пъти надхвърля 300. Очакваме около 310 секции да бъдат необходими за машинното гласуване", заяви главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

От Външното министерство отдават това на факта, че изборите се провеждат в разгара на туристическия сезон.

"До момента са изпратени 37 000 заявления. При миналите избори имаше над 80 000 заявления. Тук ще отправя един апел към нашите съграждани в чужбина - подавайте заявления, защото това ще облекчи изборния процес", каза постоянният секретар на МВнР Иван Кондов.

От ведомството посочиха още, че заради летния сезон има ​затруднения с намирането на помещения, отговарящи на здравните протоколи. Отпуските и почивките може да се окажат проблем при търсенето на достатъчно членове за секционните избирателни комисии.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК