"Барометър" преди изборите: ГЕРБ води с 24%, ИТН - 17,1%, БСП - 16,9%

Разликата в 46-ия парламент ще е присъствието на коалицията "Български патриоти"

07.06.2021 | 12:03 Редактор: Здравко Черкезов

Месец преди извънредните парламентарни избори "Барометър България" проведе телефонно проучване на електоралните нагласи на българските избиратели. Резултатите от проучването показват, че новият български парламент след 11 юли ще е също така фрагментиран като 45-ия - с подобно съотношение на политическите сили в него. 

Според социологическата агенция, разликата може да дойде единствено от присъствието на възстановената патриотична коалиция "Български патриоти", която към момента преминава изборната бариера.

Няма да има изненади в избирателната активност на предсрочните избори – ще бъде в рамките на нормални нива 52-55 %. Към настоящия момент 44,9% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще отидат до урните, а още 10% са по-скоро склонни да го направят. Колебаят се още 6,5%, които е по-вероятно да не гласуват, а категорично няма да го направят 37,4%.

ГЕРБ-СДС ще останат начело при предсрочния вот с 24,1%, въпреки че към настоящия момент ГЕРБ може да разчита единствено на твърдия си електорат и не успява да привлече допълнителни гласове.

Особено оспорвана ще е втората позиция. "Има такъв народ" заложиха на предсрочните избори вместо да създадат свой кабинет в рамките на предишния парламент с надеждата да получат по-голяма подкрепа и съответно по-голямо влияние. Те получават 17,1%.

От друга страна от БСП, въпреки изключително лошия си резултат през април, успяха да загърбят свои стари вътрешнопартийни вражди и да сформират изненадваща коалиция с формации на знакови лица от историята на столетницата – Георги Първанов и Георги Кадиев. Това изпраща позитивен сигнал към избирателите им и има потенциала да мобилизира вота в лявото пространство. В проучването това се равнява на 16,9%.

Четвърти ще са ДПС с 11,3%, които запазват стабилни нива сред своя твърд електорат, като имат потенциал да реализират и по-добър резултат благодарение на гласовете от чужбина.

"Демократична България" не отбелязва динамика в подкрепата за тях в рамките на страната, като ще реализира 8,9% от гласовете на гласуващите.

Динамична е ситуацията с останалите няколко партии и коалиции с потенциал да влязат в следващия парламент. Възстановената патриотична коалиция "Българските патриоти" между ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ е със силна заявка за участие в следващото народно събрание - знаковото обединение на трите най-големи формации в патриотичния сектор и доброволното отсъствие на лидерите им от кандидат-депутатските листи се възприема позитивно от патриотично настроените избиратели, за които липсата на представителство в 45-ия парламент беше горчив урок. Към момента 6,1% от анкетираните заявяват подкрепа за коалицията.

Малко по-различна е ситуацията с "Изправи се! Мутри вън!", които прескочиха с малко изборната бариера през април. В момента те не могат да разчитат на протестния потенциал, който имаха преди няколко месеца и подкрепата за тях постепенно ерозира до степен да поставя участието им в следващото народно събрание под въпрос с 4,1%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Сигурни ли сте в данните на агенция с един служител, който е съдружник с едно от лицата на ВМРО. Сигнализирай за неуместен коментар