Отровиха защитен вид черен лешояд в района на Добринище

Ценната птица е имала проследяващо устройство, което вчера е подало сигнал за смърт

07.06.2021 | 14:28 Редактор: Жаклина Иванова

Защитен вид черен лешояд беше отровен в района на Добринище. Ценната птица е имала проследяващо устройство, което вчера е подало сигнал за смърт. Птицата е един от трите черни лешояди в България, които бяха пуснати по програмата за завръщането на картала у нас.

Черният лешояд, за по-малко от месец е обиколил пет държави. За съжаление обиколката му завършва ден след пристигането му в България, в района на Добринище. За инцидента сигнализира екипът на "Зелени Балкани", след като предавателят, поставен върху крака на птицата, подава странен сигнал. 

"Попадна в района на град Добринище, където вечерта кацна, ние следим с GPS предавател, т.е имаме цялото движение на птицата. Кацна в едни ливади на сутринта, предавателят изведнъж се телепортира на 5 км в река Места, което веднага ни наведе на мисълта, че нещо се случва с птицата", каза Христо Пешев от "Зелени Балкани".

"На мястото, където птицата е кацнала последно, открихме кон, покрит с отрова. Имаше и гарван, който явно беше в недобро състояние. Предполагаме, че и други животни са се натровили в района. Ние нямаме информация. Всичко може да се случи при използването на такива отровни примамки", добави той.

За момента не е ясно колко животни са засегнати от поставената отрова. Не е ясно и кой го е направил. 

"Масова е практиката на използването на отрови като средство срещу защита от хищници. Проблемът е, че това рядко решава проблема на фермерите", каза още Пешев.

Черният лешояд е една от птиците, които са дарени на България от неправителствена организация в Испания. Инициативата е част от дългогодишна програма за завръщането на вида в страната. Досега птиците бяха три, но вече са само две. Като световно застрашен вид, убиването на черен лешояд е престъпление по Наказателния кодекс на Република България.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК