Марков, ББА: Източването на Здравната каса чрез фиктивни пациенти не е новина

"От години знаем, че лечебните заведения трупат дългове", каза той

04.06.2021 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова

Здравният министър назначи ново ръководство на "Александровска болница" и болница ''Лозенец''. До промените се стигна след серия нарушения и сигнали за злоупотреби.

"За мен и за хората, които са в здравеопазването, няма никаква изненада. Ние от години знаем, че лечебните заведения трупат дългове. В определени моменти на някои се помага, някои се оставят да трупат дългове. Самият факт, че всяка година получаваме подобни "изненади" - говори, че имаме системен проблем, а не проблем, при който може да търсим конкретна вина в една или друга група", каза зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков за "Денят ON AIR".

Според него по-важното е, че здравната система е в трудна ситуация и то не от вчера.

"Решението на тези проблеми се крие в няколко факта, които са свързани с бърза промяна на финансовия модел. Това винаги съм го твърдял. Липсата на дългосрочна стратегия и разбирателство между политическите сили за това как да продължава да функционира здравеопазването е основната причина. Но за жалост политиците не успяват да постигнат консенсус и да се споразумеят", допълни Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.

А по думите му винаги ще се намират виновни.

"В момента за здравеопазване харчим около 9 млрд. лв., за да можем да осъществяваме медицинска помощ и да можем да се лекуваме. А публичните средства, с които се разполага, са 5,3 млрд. Разликата са онези средства, които трябва да бъдат осигурени като публични средства, за да не се получават такива дупки в резултатите не лечебните заведения. Ако трябва отворим картината за обществото изцяло, тя ще бъде много ужасна. Много болници ще излязат на загуба", категоричен е зам.-председателят на Българската болнична асоциация.

Той смята, че източването на Здравната каса чрез фиктивни пациенти не е новина.

"Докато нямаме сериозни доказателства, не ми се иска в публичното пространство да разискваме тази тема. Добре е да знаем, че съществува тази възможност и че условията са такива, че се стига до подобни ситуации. Трябва да търсим причини, а не само да регистрираме факти. Не можем да очакваме, че един единствен играч в системата може да контролира по най-добър начин обществения ресурс. Отдавна говорим, че имаме нужда от повече участници, застрахователи, които да контролират. Няма начин застраховател да допусне и 1 лев щета", отсече Андрей Марков.

И подчерта, че това не се е случвало никъде по света.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
БО
преди 2 години
Този *** ли е или какво!!!! Хората доказах че се правят не законни трансплантации той ми говори за глупости. Сигнализирай за неуместен коментар