Американски шамар: Ясни послания към съда, прокуратурата и политическите играчи

Политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът Георги Киряков видяха намеса в изборите у нас

03.06.2021 | 21:44 Редактор: Тодор Петров

Санкции за корупция от САЩ по закона "Магнитски" срещу български държавници и бизнесмени. Какви знаци трябва да разчетем в действията на американците? 

"Показват знаци и държат да носят символика, която трябва да разчетем. Това не е просто някаква реакция. Тя е тук и сега в контекста на изборите. САЩ дадоха много ясни послания към съдебната власт в контекста на случая с Васил Божков. Изрично бяха подчертали неговата партия като забранена фирма. Не е редно да бъде допуснат до политически избори. Съдът разреши на "Българско лято" да стигне до конкуренция с другите партии", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова в "Денят ON AIR".

"Второто послание е по отношение на прокуратурата и е свързано с Делян Пеевски. Щатите казват на прокуратурата: Списъкът с олигарси е много дълъг и трябва да отворите още много досиета. Твърде много обществото се е занимавало с тези имена, за да няма обратна връзка за истината. Това са два балансирани знака", посочи още тя.

За нея няма съмнение, че тези знаци водят до политическо последствие, но само ако има кой да го чуе.

"Трудно, освен финансовото ограничение, ако въобще може да има такова, може да се наблюдава друго по отношение на "Българско лято". Божков е объркан, опитва да се ориентира. Кара ме да мисля, че той не е знаел, а той трябва да знае, че тече такава процедура. Намества си тезите", отбеляза проф. Христова.

Политологът Георги Киряков заяви, че това не са знаци към обществото, както са били разчетени от някои хора. 

"Това са знаци към определени кръгове, някои ги наричат задкулисие, леко плясване през ръцете. Петте оповестени имена са на изпаднали или изпадащи от политическата сцена играчи. Нито един от тях вече не е толкова активен, колкото е бил преди години", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му става въпрос за предупреждение към всички политически играчи да внимават какво правят във вътрешнополитически и в международен план. Предупреждение, че американците ще бъдат активни на Балканите. Имат тежки взаимоотношения с Русия и Турция, искат форма на контрол върху процеси в страни, за които считат, че трябва да са приятелски настроени, смята политологът. 

Киряков видя политически бонус за "Демократична България" и президента Румен Радев от действията на САЩ. 

"Това са тези, които те развиват от много години и ако досега нямаше чуваемост, каквато им се искаше, сега вече хората наостриха уши и е лесно да се каже от президента и ДБ: Видяхте ли, ние това го говорим от толкова време, сега го казват и нашите партньори", даде пример той.

"Това е намеса в предизборната битка. Не може месец и половина преди изборите да изнасяш бомбастична информация през официален канал. Проблемът е, че не казват в чия полза е намесата със скриването на някои имена", каза още Киряков.

"Партиите, които са свързани с Делян Пеевски, вероятно също може да имат форма на последствие - финансиране на изборите, организация на изборите, как ще разпределят ресурсите си. ДПС получи огромен подарък - в Турция ще могат да гласуват неограничено за ДПС. Обвързаните с ДПС политически партии може да получат негативен ефект от страна на гласоподаватели, които са били насочвани от ДПС", коментира проф. Христова. 

Тя не се съгласи с мнението на Киряков, че актът на САЩ подкрепя президента Радев, но се съгласи, че е от полза за "Демократична България".

"ГЕРБ няма да бъде това, което много хора си представят, без тежестта и харизмата на Бойко Борисов. И сега ГЕРБ има сериозни имиджови проблеми. Възможно е сега да получат още по-малко гласове. Това е залезът на един политик, който определяше съдбините на България в продължение на 10 години. Нормално е този срив да рефлектира върху партия ГЕРБ", посочи Киряков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
bg смешки
преди 2 години
големи смешки у БГ-то ... Сигнализирай за неуместен коментар