Божков благодари на САЩ, ГЕРБ скочи срещу корупцията, ДПС подкрепи Пеевски

"Такива схеми не могат да станат без политическа протекция", коментира лидерът на БСП

03.06.2021 | 13:33 Редактор: Здравко Черкезов

Разнопосочни реакции, след като вчера САЩ наложиха санкции на тримата българи - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и всички фирми, свързани с тях, заради корупция на високо ниво. ДПС застава зад Делян Пеевски - засега. Божков благодари на Съединените щати, а ГЕРБ дадоха извънредна пресконференция

Санкциите на САЩ, обявени часове след срещата му с представители на американския департамент, президентът Румен Радев коментира лаконично

"Когато аз говорих, мнозина мълчаха и се спотайваха. Да се говори днес е лесно", заяви държавният глава.

Черният списък на САЩ коментира и бившият премиер, който подчерта личния си принос в борбата с корупцията 

"Няма да изброявам, но само искам да напомня защо ме избраха за главен секретар, кмет на София и след това десетки пъти на избори. Именно заради борбата с корупцията, за която сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги изяснил и те са само политически. Нито имаме фирми, нито имаме общо бизнес. Не сме получили и стотинка от лицето Божков", категоричен бе бившият премиер. 

Борисов не вижда вина в предишното правителство и връзка със санкциите по закона "Магнитски". 

"Ако трябва да поемаме вина за нещо, то е за нашия зам.-министър Панов, който беше уволнен след избухването на скандала. Желязков не съм го виждал. Другите даже няма да ги коментирам", коментира той.

В същото време ДПС категорично подкрепи бившия си депутат Делян Пеевски. 

"Напомняме, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 г. досега, освен че е бил народен представител от ДПС", обявиха от централата на партията. 

Позиция изразиха и от "Позитано" 20. 

"Първо, защо трябва САЩ, защо трябва отвън и защо трябва все някой друг и отвън да ни казва какво да правим?! Очевидно правоохранителните органи през годините не са си свършили работата, за да получаваме отвън такива санкции. Този сигнал е не просто антикорупционен, който ни се изпраща, той е и политически, защото за всички ни е ясно, че такива обвързаности, такива корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция", смята лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Демократична България" видя необходимост от решителна външна намеса поради липса на прокурорски действия у нас. 

"Това е присъда за шкафчетата. Присъда, която е произнесена от българските граждани и сега държавният департамент се присъединяват към тази присъда. Тази оценка идва в отговор на нашата способност. Тук не приемам, че някой идва да ни спасява. Някой реагира, че българското гражданско общество се събужда", посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

В писмено становище лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов заявява, че новината за санкциите предизвиква "сериозна загриженост", а мотивите за действията на САЩ трябва да бъдат разследвани от българските институции.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК