ДПС: Очакваме доказателства, мотивирали решението на САЩ за Пеевски

"Дотогава оставаме солидарни с личната му позиция", заявяват от партията

03.06.2021 | 09:35 Редактор: Жаклина Иванова
ДПС: Очакваме доказателства, мотивирали решението на САЩ за Пеевски

ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ да наложат санкции срещу Делян Пеевски. Дотогава от партията остават солидарни с личната позиция на Делян Пеевски.

"ДПС вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права. ДПС подкрепя всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България", посочиха от партията.

От ДПС отбелязаха, че подкрепят върховенството на закона и ще продължават да работят за това държавните служители и свързаните с тях лица, които използват държавните институции с цел лична печалба, да платят висока цена.

"ДПС ще продължи ангажимента си за провеждане на реформите, свързвани с прането на пари, които водят до финансова прозрачност и отчетност. Призоваваме регулаторните органи да предупреждават рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании", се посочва в изявлението на партията. 

"Твърди се, че "Делян Славчев Пеевски е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване", написаха от ДПС.

"Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.“ (Чл. 3, ал. 1 от ЗПКОНПИ). Напомняме, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година до сега, освен че е бил народен представител от ДПС", се казва още в позицията на партията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК