Запорират сметки и активи на попадналите под ударите на закона "Магнитски"

Заявката на Пеевски, че ще търси правата си в съда, може да се окаже трудно постижима цел

03.06.2021 | 18:40 Редактор: Тодор Петров

Блокирани сметки, конфискувани активи и забрана да работят с американски банки и системи за разплащания. Това очаква българите, попаднали под ударите на глобалния акт "Магнитски". 

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни? 

"Задължението на всички субекти, подчинени на американското законодателство, или такива, които попадат под американска юрисдикция, е да нямат трансакции с тези лица", заяви преподавателят по европейско право доц. д-р Христо Христев от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Санкциите обхващат също така близки и бизнес партньори на санкционираните. Могат да се разпрострат и до банките, в които имат сметки.

"Възможността на наказаните лица да оперират през банкови институции много силно ще бъде ограничена. Друга тема е доколко те и сега са оперирали пряко, доколко не са го правили чрез компании, които не могат да бъдат свързани с тях", каза още доц. Христев.

А заявката на Пеевски, че ще търси правата си в съда, може да се окаже трудно постижима цел.

 

"Възможност за преразглеждане на мерките има, но според мен в краткосрочен план това не е реалистично" посочи доц. Христев.

Категоричен е, че процедурата е надеждна и не може да бъде политически мотивирана. На същото мнение е и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

"Не е политически актът, въпреки че са замесени политици. Истината е, че са взети мерки това да бъде изцяло правно действие. То стъпва на закон, на процедура. Очевидно внимателно е премислено да спази процедурата за едно правно действие. Смятам, че той е с отворен край. Ще има продължение", коментира тя.

До момента санкциите срещу тримата български граждани са най-мащабните въз основа на глобалния закон "Магнитски". Така България се нареди до страни като Саудитска Арабия и Китай. 

"Обезпокояващо е, че в такава малка страна с парите на вашите родители, сестри, братя, други хора правят бизнес и живеят като царе. Това е недопустимо", подчерта журналистът Симеон Гаспаров. 

Целта на закона "Магнитски" е противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията, чието разрастване застрашава стабилността на международната политическа и икономическа система. Той е кръстен на Сергей Магнитски, който умира в руски следствен арест, след като разкрива данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
still
преди 2 години
Не станахме 17-та република на СССР, но май станахме 51 щат на краварите. Сигнализирай за неуместен коментар