Прокуратурата: Вече разследваме четирима от санкционираните от САЩ

"Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия", настояват от ПРБ

03.06.2021 | 14:08 Редактор: Здравко Черкезов

Прокуратурата на Република България излезе с позиция относно оповестените вчера санкции от САЩ срещу трима български граждани - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Посочва се, че вече са предприети действия за разследване и ангажиране към наказателната отговорност.

"Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред", заявиха от държавното обвинение.

"По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност", се казва в позицията.

"Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност", се казва още в съобщението на ПРБ.

Прокуратурата също така заяви, че "напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията".

Фактите до момента показват - разследваният е намиращият се в Дубай Васил Божков, на съд са пратени бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и секретарят в неговия мандат Красимир Томов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК