НАЗП: Във ваксинационните центрове ползват по един чифт ръкавици на ден

Не покриват задължителните стандарти и се ползват многократно

28.05.2021 | 11:27 Редактор: Тодор Петров
НАЗП: Във ваксинационните центрове ползват по един чифт ръкавици на ден

Десетки граждани са сигнализирали Националната асоциация за защита на потребителите (НАЗП), че във ваксинационните центрове в страната вместо с отговарящите на европейските стандарти нитрилни ръкавици, манипулациите масово се извършват с латексови, които не покриват задължителните стандарти и се ползват многократно.

Потребителите дори описват ситуацията като още по-обезпокоителна, защото са разбрали, че в момента всеки кабинет разполага само с по един чифт ръкавици за целия ден. Това на практика означава, че здравният работник не сваля тези ръкавици през целия си работен ден, докато през него преминават десетки пациенти. 

Ръкавиците създават още рискове за хората, които са алергични към тях или към пудрата, тъй като по време на манипулацията има допир с пациента, съобщават от НАЗП.

Един от сигналоподателите разказва, че на въпрос защо не си сменя ръкавиците, медицинското лице отговорило, че им предоставят само по един чифт на ден. При забележка, че в такъв случай може би е по-безопасно да са без ръкавици, защото тогава поне след всеки пациент ще си мият и дезинфекцират ръцете, отговорът бил, че ръкавиците предпазват здравния работник.

Възниква въпросът дали с ваксинациите вместо да ограничават пандемията, всъщност не създават предпоставки за разпространението на вируса, алармират от НАЗП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години